Ağustos Ayı Kitap Tavsiyesi | 6 Harika Kitap Önerisi | 2024

Tatil denilince sizin de aklınıza bol bol dinlenmek, kısa bir tatil ve yıl boyunca okurum diyerek ertelediğiniz kitapları okumak gelmiyor mu? Belki de yıl içerisinde okumak istediklerinizi alıp hazırladınız. Belki de listenizi yeni oluşturuyorsunuz. Listesini yeni oluşturacak olanlar için ya da listesine bu yıl içerisinde çıkmış kitapları eklemek isteyenler için birbirinden güzel ağustos ayı kitap tavsiyesi hazırladık. Kitap okumak da biz okurlar için zihnimizi dinlendirmek adına keyifli bir mola.

Tatil denilince sizin de aklınıza bol bol dinlenmek, kısa bir tatil ve yıl boyunca okurum diyerek ertelediğiniz kitapları okumak gelmiyor mu? Belki de yıl içerisinde okumak istediklerinizi alıp hazırladınız. Belki de listenizi yeni oluşturuyorsunuz. Listesini yeni oluşturacak olanlar için ya da listesine bu yıl içerisinde çıkmış kitapları eklemek isteyenler için birbirinden güzel ağustos ayı kitap tavsiyesi hazırladık. Kitap okumak da biz okurlar için zihnimizi dinlendirmek adına keyifli bir mola.

Ağustos ayı ile birlikte yaz tatilinin son dönemlerine girmiş olduk. Kış dönemlerinde ağır ağır ilerleyen zaman konu tatil olunca hızla geçip gidiyor. Zaman kısa olunca okunacak kitapların da doğru seçilmiş kitaplar olması önemli. Sahilde, kampta, otelde ya da evinizde yanınızdan ayırmak istemeyeceğiniz kitapları seçmeye çalıştım. Yeni çıkan kitapları listeme eklediğim gibi eski basım çok sevdiğim kitaplardan da bahsetmek istedim. Sizler için hazırlamış olduğum ağustos ayı kitap tavsiyesi nedir gelin hep birlikte bir göz atalım.

agustos-ayi-kitap-tavsiyesi-1
Ağustos Ayı Kitap Tavsiyesi

Ağustos’ta Ne Okusam?

  1. Mine Söğüt / Başkalarının Tanrısı
  2. Murat Çelik / Kışın Herkes Dürüsttür
  3. Ferit Edgü / Hakkari’de Bir Mevsim
  4. Onat Kutlar / Yeter ki Kararmasın…
  5. Gündüz Vassaf / Cehenneme Övgü
  6. Osman İlhan / Hayat Her Gün Yeniden Başlar

Ağustos Ayı İçin Kitap Önerileri

Yaz sıcaklarının ağustos ayının girmesiyle kendisini gösterdiği şu günlerde belki de en güzel aktivite kitap okumak olacaktır. Sizlere tatil boyu çantanızdan ayırmak istemeyeceğiniz ya da bu tatili evde geçirmeyi tercih edenlerdenseniz okuma listenize ekleyeceğiniz Ağustos ayı kitap tavsiyesi kitaplardan biraz bahsetmek istiyorum. Öykü sevenler mutlaka Murat Çelik’in geçtiğimiz aylarda çıkan kitabını mutlaka listesine eklemeli. Eve Dönmeyen Hayvan kitabı ile tanıdığım yazar yeni kitabında da okurun sınırlarını zorluyor. Mine Söğüt de tam bir yaz kitabı hediye etmiş biz okurlara. Elinizde hızla eriyen sıkılmadan okuyacağınız bir roman yazmış. Kısaca okuduğum kitapların konularından sizlere de fikir olması bakımından bahsetmek isterim.

agustos-ayi-kitap-tavsiyesi-2
Ağustos Ayı Kitap Tavsiyesi

1.      Mine Söğüt – Başkalarının Tanrısı

Mine Söğüt okuyanlar bilirler romanları ve öyküleri sıra dışı konular içerir. Okuru zorlayan, zihin yakan kurguları vardır. Bu kitabında biraz daha sade bir anlatım tercih etmiş yazar. Hayal ile gerçek arasında geçen hikâye de yanından geçip gittiğimiz ama görmezden geldiğimiz ya da bilerek görmek istemediğimiz hayatlara değinmiş. Kim peki bu karakterler? Kendi bacaklarını kendisi kesen Efsun Abla, hafızasını yitirmiş ama bulmak istemeyen Adnan Abi, para kazanmak için sokaklarda kendini pazarlayan Hülya, bir gün uyanıp ailesini, evini, işini terk edip radikal bir karar alıp kendisini sokaklarda bulan şair Musa ve çöpte buldukları ve ismini Efsun Abla’nın koyduğu bebek Matruşka…

Hiç sokaklarda yanınızdan geçip giden çaresiz sokak insanlarının ne yaptığını düşündünüz mü? Peki onları sokaklara iten nedenler neydi diye hiç düşündünüz mü? Tanrı neden hep güçlü ve zenginin yanındaydı da onları hiç görmedi? Belki de Tanrı diye düşündükleri güç başkalarının tanrısıydı. Yaşadığımız hayatlar bize mi ait? Ne yazık ki değil! Başkalarının istediği gibi yaşıyor, başkaları istedi diye de ölüyoruz. Sokaklarda yaşayan bu dört insan kucaklarında bebekle kafalarını sokabilecekleri bir çatı arıyorlar. Yazar sokağın acımasızlığını sorgularken sizi de düşmeye itiyor.

2.      Murat Çelik ­– Kışın Herkes Dürüsttür

“Eve Dönmeyen Hayvan” kitabı ile 2020 Yunus Nadi Öykü Ödülü’ne lâyık görülmüş olan yazar geçtiğimiz aylarda çıkan yeni kitabı Kışın Herkes Dürüsttür ile de alışılmışın dışında öyküler ile okurun karşısına çıkıyor. Eksik kalmış, tamamlanamamış, yolda kalmış hayatları anlatıyor öykülerinde. Sekiz kısa öykünün yer aldığı kitapta sustuklarıyla var olanların hikayelerine dahil oluyorsunuz. Son öykü zamanaşırı her yıl gebe kaldığı için öldürülen bir kadının gerçek hikayesinden esinlenerek yazılmış, yazar onun gibi ölen, öldürülen kadınların yüzünü çok az insan anımsayacağı için öyküsünün altına fotoğrafını da iliştirmiş.

3.      Ferit Edgü – Hakkari’de Bir Mevsim

Ferit Edgü daha önce okuduysanız kitaplarında kullandığı edebi yönü bilirsiniz. Hakkari’de bir mevsim kitabında da yalın su gibi bir dil kullanmış. Kitap ilk basıldığında “O” ismi ile yayınlanmış. Ancak kitap sonralarda sinemaya uyarlanmış. Sinema uyarlamasından sonra da ismi Hakkari’de bir mevsim olarak değiştirilmiş. Kitabın baş karakterinin bir ismi yok. Nereden geldiği tam olarak bilinmiyor. Hayali bir gemi de kaptan olarak geliyor köye. Bu hayali, parçalanmış bir gemiyle gelmesini Nuh’un gemisi ile özdeşleştiriyor.

O, öğretmen olarak geliyor Hakkari’nin Pir köyüne. Gelir gelmez onların dilini, kültürünü öğrenmeye çalışıyor. Hiçbir imkân olmayan köyde tüm köylü bilen tek kişi olarak her şeyi ondan bekliyor. İmkânsızlıkların olduğu bu köyde çabalasa da bazı şeyleri değiştiremiyor. Bu önemli bir dip not verecek olursak. Buradaki hikâye biraz da Ferit Edgü’nün gerçek yaşamından esinlenilmiş gibi. Askerliğini Hakkari’de öğretmen olarak yaptığı için o bölgenin insanlarından, kültüründen etkilenmiş gibi görünüyor.

4.      Onat Kutlar – Yeter ki Kararmasın…

Mektup ve deneme yazılarından oluşan kitap 80’li yıllarda yazılmış. Kitaptaki mektuplar belleğinizde yer ediyor. Bu mektuplar, direnen, haklı mücadelelerini savunan, onurlu insanları mektupları. Okurken etkilenmemek, duygulanmamak imkânsız. Yazar bir yandan kaygılarından bahsederken bir yandan da umut aşılıyor okura. Yeşertiyor tüm umutları yeniden. Okuru da sürekli uyarıyor adeta. Açın gözlerinizi, kulak kesilin: çürümeyi duyuyor musunuz? Derken sesine kulak vermemek imkânsız.

agustos-ayi-kitap-tavsiyesi-3
Ağustos Ayı Kitap Tavsiyesi

5.      Gündüz Vassaf / Cehenneme Övgü

Totalitarizme karşı çıkan Gündüz Vassaf adeta karanlıkta kalmış, aydınlatılamamış her detaya ışık tutuyor. Yeni fikirler ile okurun karşısına çıkıyor yazar ancak hiçbirini okura dayatma yapmadan aktarıyor. Okuduğunuz fikirlerin çarpıcılığı ile heyecan duyuyor, yeri geldiğinde eleştirilerine tepki gösterirken buluyorsunuz kendinizi. Gündüz Vassaf denemelerinde şeytanın avukatlığına soyunuyor hem de çok çarpıcı bir edebi dil ve anlatım ile.

6.      Osman İlhan / Hayat Her Gün Yeniden Başlar

İlk kitabı Mutsuz İnsanlar Sokağı ile dikkat çeken yazar, denemelerden oluşan son kitabı ile de benzer duyguların içerisinde sürükleniyor. Hayatın içinden, samimi, bizden hikâyeler her biri. İlk kitabında yansıttığı var olamama sancısını bu kitapta da okura geçirmeye devam ediyor yazar. Yer yer yazılarında annesini erken kaybetmiş olmanın izlerini görmeye devam ediyorsunuz. Bu yönüyle de otobiyografik bir kitap olma özelliği taşıyan ilk kitabı ile bir köprü oluşturuyor buradaki kısa yazılar. Ağustos ayı kitap tavsiyeleri arasında listenize ekleyebileceğiniz kısa deneme yazılarından oluşan kısacık samimi bir kitap.

 

İlginizi çekebilir: Haziran Ayı Kitap Önerisi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu