
Avukata vekalet verme ile ilgili merak edilen çok soru vardır. Öncelikle nedir avukata vekalet verme? Avukatın bir kişiyi kendi adına temsil etmesi amacıyla yetkilendirildiğini gösteren yazılı belgeye denir. Elbette ki, kişinin avukata vekalet verebilmesi için uygun şartları da taşıyor olması gerekir. Öncelikli şart, kişinin 18 yaşını doldurmuş olması ve akli dengesinin vekalet vermeye uygun olmasıdır. Bu şartlardan herhangi birisi bile uygun değilse kişi vekaletname veremez.
Vekaletname sınırlı olabileceği gibi genel vekaletname olarak da verilebilir. Vekaletnamenin türü kişinin kendi tercihine bağlı bir durumdur. Noter aracılığı ile verilen bu belge kişinin bilgileri alındıktan sonra konusuna göre tayin edilir. Sınırlı vekaletname verecek şahıslara eklemek istediği ya da çıkarmak istediği konular sorularak belge ona göre hazırlanır. Bir nüshası noterde kalmak üzere diğer belge imzalatılarak şahıslara teslim edilir.
Avukata Vekalet Verme Ne Demek?
Konusuna göre verilen vekalet ile avukatınız sizin adınıza dava sürecinde sizin katılmanıza gerek olmadan sizi temsil edebilme yetkisine sahip olur. Yani avukata vekalet verme, bir şahsın diğer bir kişiye onun adına karar verebilme yetkisine sahip olmasıdır. Avukata verilen vekaletname ile kişilerin kendisine ait tüm yetkileri verdiği gibi yanlış bir düşünce hâkim olsa da özel yetki verilmedikçe böyle bir durum olamaz. Bu yetki ile sadece dava süreci ve dava işlemleri gerçekleştirilebilir.
Dava için verilen vekalet, kanun kapsamında özel yetki verilmesini gerektiren durumlar saklı tutulmak kaydıyla, hüküm kesin bir sonuca ulaşana dek vekilin davanın takibini gerçekleştirebilmek adına bütün işlemleri yapabilmesine, hükmün yerine getirilmesine, yargılama gider masraflarının tahsili gibi konuları kapsar. Vekaletname türleri nelerdir? Özel ve genel olmak üzere iki çeşit vekaletname türü vardır. Aynı zamanda vekaletnameyi sona erdirmek için karşılıklı kişilere ihtiyaç yoktur. Vekaletname tek taraflı olarak da fesih edilebilir.
Avukata Vekalet Verme Ücreti 2023
Her yıl bir önceki yıla oranla artış gösteren avukata vekalet verme ücretleri bu yılda belli oranda artış gösterecek. Yeni yıldan sonra gerçekleşecek yeni sene zamlarından sonra netleşecek olan 2023 avukat vekalet ücreti 2022 yılında 192 TL olarak belirlenmişti. Bu nokta da bilinmesi gereken bir diğer konu da 192 TL olan avukata vekalet verme ücretinin genel vekaletname için olduğu unutulmamalıdır. Çeşitlerine göre vekaletname ücretleri şu şekilde sıralanabilir…
2023’te avukata vekalet vermenin ücret listesi:
- 2023 Noter genel vekaletname ücreti 192 TL
- 2023 Muhasebe için vekalet verme ücreti 192 TL
- 2023 Avukata vekalet verme ücreti 192 TL
- 2023 Tapu için vekalet ücreti 240 TL ila 650 TL arasında değişebilmektedir.
Avukata vekalet verme 2023 ücretleri de yeni yıl zammından sonra ocak ayından sonra belirlenecektir.
Avukata Vekalet Verme Ücreti Ne Kadar?
Avukata vekalet verme ücreti her yıl enflasyon oranına göre artış gösterir. Yeni bir yıla girdikten sonra ücretler üzerinde zam uygulanır. Ve ücretler güncellenir. 2023 vekalet verme ücretleri henüz güncellenmemiş olup 2022 ücret tarifesi uygulanmaktadır. Şahıslar için çıkarılacak vekaletname ücreti ile avukata vekalet verme ücreti değişkenlik göstermez. Her ikisi için de aynı tarife üzerinden ücretlendirme yapılır. İçinde bulunduğumuz yıl içerisinde avukata vekalet verme ücreti: 192 TL olarak ücretlendirilmiştir. Genel vekaletname vermeyi düşünüyorsanız da bu fiyat değişmeyecektir.
Avukata Vekalet Vermenin Sakıncaları
Avukata vekalet verirken vekaletname içerisinde yer alacak ayrıntılara dikkat edilmelidir. Avukata vereceğiniz vekaletin içerisinde mutlaka konusu, süresi, yetkisi ve konusunun kapsamı mutlaka belirtilmelidir. Genel vekaletname vermek ileride şahıslara karşı ciddi sorunlar ortaya çıkmasına sebep olabilir. Genel vekaletname verdiğinizde tüm haklarınızı devretmiş olacağınız için umulmadık sonuçlar doğurabilir. Avukata vereceğiniz vekaletname mutlaka noter huzurunda yapılmalıdır.
Genel vekaletname vermeniz ne gibi sonuçlar ile karşı karşıya kalmanıza sebep olur? Verilen genel vekaletname ile akla gelen ilk şey avukatınızın mallarınızı sizin haberiniz olmadan çekip çekemeyeceği ya da hesabınızdaki paraya el koyup koyamayacağı sorunsalıdır. Genel vekaletname vermiş olsanız bile avukatınız bunları gerçekleştiremez. Çünkü vekaletnameye özellikle bununla ilgili bir hüküm eklenmiş olması gerekir. Böyle bir hükmü eklettirmediyseniz böyle bir durum gerçekleşemez.
Avukatınız sizin belirttiğiniz hükümlerin dışında yasal olmayan işlemler gerçekleştirirse size de yargı yolu açılacaktır. Yetkiniz dışında gerçekleşen işlemeler sebebiyle avukatınızdan şikayetçi olabilirsiniz. Avukatınız sadece sizin verdiğiniz hükümler derecesinde sizin haklarınızı kullanabilir. Bunun dışında bir yetkisi bulunmamaktadır.
İlginizi çekebilir: Karakola İfade Verdikten Sonra Ne Olur?