Barbaros Köyü Gezilecek Yerler | Gezmeniz Gereken 8 Yer 2024

Barbaros Köyü gezilecek yerleri merak ediyorsanız öncelikle gözlerinizi kapatın ve bir köy hayal edin. Hem şehre çok yakın olsun hem de gözlerden uzak sessiz, sakin, sanatsal faaliyetleri içinde barındıran bir köy olsun. İşte burası Urla’nın Barbaros köyü. Küçücük, henüz yeni yeni keşfedilmeye başlanan bu köy şimdilik sakinliğini koruyor. Köyün giriş tabelasından itibaren tüm köy oyuklarla (korkuluk) donatılmış. Her evin önünde farklı karakterlerden oluşan oyuklar görmek mümkün.

Oyuklar adeta bu köyün simgesi. Küçücük bir köy olmasına rağmen resim sergilerinden, el işi atölyelerine kadar birçok sanat faaliyetine rastlamak mümkün. Köyün girişinde Emek Kültür Sanat Evi ve onun tam karşısında Mimas Sanat Atölyesi bulunuyor. Şimdilerde okul olarak kullanılmayan köy okulu Emek Kültür Sanat Evine dönüştürülmüş. Mimas Sanat Atölyesinde de resim sergileri sanatseverlerin beğenisine sunuluyor.

barbaros-koyu-5

Barbaros köyü meydanına geldiğinizde burada karşılıklı köy kahveleri karşılıyor sizi. Bizim gibi yaz sıcaklarında köyü ziyaret ettiyseniz, köy kahvesinde soğuk bir gazoz içmeden geçmeyin. Böylece köyün sakinleri ile de sohbet etme şansını yakalamış olursunuz. Köy halkı aydın, hoş sohbet insanlar. Bu kadar içten samimi insanın nasıl bir araya gelmiş olduğuna şaşırabilirsiniz köyden ayrılırken. Köy doğal dokusunu kaybetmemiş, köy kültürünü buram buram hissediyorsunuz sokaklarını arşınlarken.

barbaros-koyu-6

Barbaros Köyü Hikayesi

Barbaros köyü şu an bulunduğu konuma 300 – 350 yıl kadar önce Başköy mevkiinden gelerek kış deresinin iki tarafına sıralanmış. O dönem yapılan evler toprak damlı yapıldığı için de Sıradamlar ismin almış. Köy 1931 yılına kadar Çeşme’ye bağlıymış. İzmir – Çeşme yolu yapıldıktan sonra nahiye merkezi bu yolun üzerinde yer alan Uzunkuyu köyüne taşınmış. Böylece nahiyenin ismi olan Barbaros, köyün Sıradamlar ismi ile değiştirilmiş. Köy, 1954 yılından sonra da Urla’ya bağlanmıştır.

Kaynak: Wikipedia

barbaros-koyu-1

Barbaros Köyü Gezi Haritası

İzmir – Çeşme otoyolundan bu şirin köye kolaylıkla ulaşabileceğiniz gibi sahil şeridini kullanarak da ulaşım sağlayabilirsiniz. En doğru ve kolay ulaşım sağlayabileceğiniz rotayı sizler için düzenledik.

Barbaros Köyü Gezilecek Yerler

Şehir kalabalığından sıkılmayanımız yoktur. Zaman zaman sığ, sessiz, sakin ve huzurlu bir yer ararız. Barbaros köyü, tam da bu sakinliği aradığınız dönemlerde gidebileceğiniz zihninizi boşaltıp dönebileceğiniz naif köylerden birisi. Çoğu yerler keşfedildikçe ticari bir boyut kazanıyor ne yazık ki. Barbaros köyü henüz bu kirletilmeye uğramamış. Sokaklarında yürürken keyif alıyorsunuz. Huzuru kokluyorsunuz adeta. Nerdeyse her kapı önünde giydirilmiş korkulukları ilgiyle inceliyorsunuz. Bazı evlerin önünde takım elbiseli yakışıklı bir bey, bazılarında şalvarlı bir teyze ya da bir bebek korkuluğu görmeniz mümkün.

barbaros-koyu-2

Her biri rengarenk giydirilmiş, süslenmiş. Bu korkuluklar köye bir felsefe katmakla birlikte canlılıkta kazandırmış. Bu köyün bir enerjisi var. Belki korkuluklar buna sebep belki de sıcacık insanları. Ayrılırken yüzünüzde hoş bir tebessüm bırakıyor Barbaros köyü. Köy çok büyük değil; gezilecek yerleri de sınırlı. Yarım gün içerisinde gezip görebileceğiniz köyün gezi listesi içerisinde şu yerleri not edebilirisiniz:

  • Emek, Kültür ve Sanat Evi
  • Mimas Sanat Atölyesi
  • Zübeyr Zühtü Erzen Kütüphanesi
  • Atölye Kirli Çıkı
  • Çat Kapı Evleri
  • Hobbit House Barbaros
  • Barbaros Köy Evi
  • Barbaros Köyü Sokakları

Emek Kültür ve Sanat Evi

Barbaros köyü girişinde yer alan “Emek, Kültür ve Sanat Evi” resim sanatçısı Batuhan Bozkurt tarafından köy okulundan sanat evine dönüştürülmüş. Burada kendi geliştirmiş olduğu teknik ile resimlerini yapıyor. Batuhan Bozkurt, doğadan toplamış olduğu renkli taşları balyoz ile kırıp ince bir kum haline getiriyor. Hazırladığı kumları yapıştırıcı ile tual üzerine boya yerine kullanarak resimlerini yapıyor. Bu tekniği uygulayarak yaptığı 300’ü geçkin eseri var. Yolunuz Barbaros köyüne düştüğünde Batuhan Bozkurt imzalı bu resimleri görmeden geçmeyin.

emek-kultur-ve-sanat-evi-1
Emek, Kültür ve Sanat Evi

Mimas Sanat Atölyesi

Köy dört tarafı tarım alanları ile çevrili olmasına rağmen tarımsal faaliyetlerden uzaklaşmış ve gelir kaynağı olarak kültür ve sanat turizmine yönelmiş. Mimas Sanat Atölyesi de tam da bu sanatsal faaliyetlere öncülük ediyor. Bahçe içerisinde bulunan oyma kapılar burayı ziyaret ederken ilk dikkatinizi çekenler arasında. Bahçesinde, masal geceleri etkinlikleri düzenleniyor. Aynı zamanda bağlamalarda eşlik ediyor bu güzel aktiviteye.

Aynı zamanda bölge halkına ücretsiz sanat eğitimleri de veriliyor. Hazırladıkları sokak gösterileri, sergiler, sanatsal faaliyetler ile de sanatı günlük yaşama dahil etmişler. Gittiğimizde Limor Ulukaya’nın resim sergisini gezmek keyifliydi. Bu şirin köyü gezerken kısa bir mola vermek isterseniz de içerisinde bir kafesi mevcut. Fiyatları da oldukça makul.

Zübeyr Zühtü Erzen Kütüphanesi

Bir köye gittiğinizde bir kütüphane ile karşılaşmak biraz düşük ihtimaldir genellikle. Köyü gezerken bir taş evin duvarında köy kütüphanesi levhası görmek bizi çok heyecanlandırdı. Burada köy sakinleri için keyifli bir kitap okuma alanı oluşturulmuş. Kitap kültürünü aşılamak için de çok dolu olmasa bile yeterli sayıda kitapları mevcut. Zamanla güzel kitap bağışları ile daha da bir faydalı olabileceği ihtimalini düşünmek bile güzel. Kütüphane içerisindeki köy sobası da soğuk kış ayları için düşünülmüş. Yeter ki herkes kitap okumak istesin!

Atölye Kirli Çıkı

Barbaros köyü meydanına ilerlerken sağ tarafta küçük bir el işi atölyesi karşılıyor sizi. Çevresi oyuklarla çevrelenmiş bu atölyenin içerisinde el sanatlarının her türünü görmek mümkün. Taş baskı elbiseler, runnerler, el örmesi çantalar, renkli basma elbiseler, şalvarlar ve birçok el emeği göz nuru ürün satılıyor. Şirin bir köy evi düzenlenmiş ve ortaya herkesin ilgisini çekebilecek bir atölye çıkmış ortaya. Köy meydanına doğru ilerlerken mutlaka bu şirin atölyeyi ziyaret edin.

Çat Kapı Evleri

Bu köyde alışılmışın dışında bir uygulama var. İlk kez karşılaştığımız çat kapı evleri ne anlama geliyor? Köyü gezerken bazı evlerin kapılarında çat kapı evleri tabelalarına rastlıyorsunuz. Bu tabelayı gördüğünüz evlerde o ailenin sofrasına konuk olabiliyorsunuz. Uygun fiyatlı bu köy sofralarında favori yemek gözleme. Otlu, peynirli tercih edilen gözlemeler mis gibi köy ürünleriyle yapılınca ayrı bir lezzetli oluyor. Aileler çok misafirperver. Gözlemeler de odun ateşinde pişiriliyor. Yanına bir de köy usulü ayran istemeyi unutmayın. Havasından suyundan mıdır bilinmez burada her şey çok lezzetli. Ayrıca keşkek, kızartma gibi alternatifler de bulunabiliyor. Barbaros köyü öncesi karnınızı yollarda doyurmayın. Çünkü burada eşsiz köy lezzetleri bulabilirsiniz.

Hobbit House Barbaros

Barbaros köyüne geldiğinizde kapı girişindeki renklerin enerjisiyle Hobbit House adeta içeriye çağırıyor sizi. Ayrıca burası bir çat kapı evi. Bahçesinde bile okumak için kitap bulabiliyorsunuz. Ki bu bizim için en güzel ayrıntı oldu. Organik köy ürünlerinden hazırladıkları serpme kahvaltıları enfes. Tam buğday unundan hazırladıkları pişi ve gözlemeleri de farklı bir lezzet.

hobbit-house-barbaros-kahvalti

İsmini ‘Yüzüklerin Efendisi’ romanındaki Mutlu Hobbitlerden alan işletme aynı zamanda doğa, pati ve çocuk dostu eko-dönüşüm yerleşkesi. Burası bir aile işletmesi ve burayı keyif alarak işlettikleri o kadar belli ki. Her gelen müşteri ile ayrı ayrı ilgilenip, bol bol sohbet ediyorlar. Aynı zamanda konaklamak isterseniz de köy evi konseptinde bir de pansiyonları mevcut. Gelmeden rezervasyon yaptırmayı unutmayın.

Hobbit House Barbaros mekanının detaylı incelemesi için tıklayın >>

Barbaros Köy Evi

Barbaros köy evi, köy kahvelerinin karşısında sıcak samimi bir kafe. Burada sıcak içecekler dışında köy kahvaltısı ve yöreye özgü yemekler bulmanız mümkün. İçerisinde kış ayları için bir de şömine bulunuyor. Organik köy yumurtası ve köy ürünleri de satın alabiliyorsunuz buradan. El işçiliği hediyelik eşyalar da birbirinden güzel. Şirin balkonunda Türk kahvesi içerek köy meydanını seyre dalabilir. Köy halkı ile sohbet etme şansını yakalayabilirsiniz.

Barbaros Köyü Sokakları

Sessiz, sakin, kuş sesleri arasında gezebileceğiniz bir sokak düşünün. Şehrin gürültüsünden, kalabalığından arındığınız sağınız solunuz sanat dolu bir köy. Sıklıkla gördüğünüz şey araç trafiği değil. Mesela; keçi, tavuk, kedi… Havası güzel, oksijeni bol bir sanat köyü. Her evin önünde o evin tarzını yaratan korkuluklar. Kapı önlerinde çaylarını demlemiş içen teyzeler, nineler… Aslında özlediğimiz gelenekler. Şehirde yitirdiğimiz ama özlemini çektiğimiz kültürlerimiz.

Barbaros köyü sokaklarında gezerken şehri terk edip palas pandıras köye yerleşme fikri gelip yerleşiyor zihninize. Köy sobasını özlüyorsunuz misal, soba yanmasa da sıcak kestanenin kokusunu anımsıyorsunuz, kapı önünde çocuklarınızın rahatça oynayabilme ihtimalini hayal ediyorsunuz, köy kahvesinde yapılabilecek sohbetlerin ne denli çıkarsız olabileceği düşüyor aklınıza. Tüm eşyalarınızı bırakıp, tozlu bavulunuza birkaç şey ekleyip gelme isteği doğuyor içinize. Sadeleşmek. Belki de tahta bir divan üzerinde günlerinizi geçirebilme ihtimali yetiyor o an. Ne zaman? Belki yakında…

barbaros-koyu-sokaklari

Barbaros Köyü Oyuk Festivali 2024

Ege’nin birçok köyünde olduğu gibi Barbaros Köyünde de her yıl Oyuk Festivali yapılıyor. Oyuklar bu köyün simgesi durumunda o sebeple ismini de buradan almış. Köy halkı, tarımsal ve geleneksel değerlerini korumaya dikkat çekmek amacıyla ilk olarak 2016 yılında Oyuk Festivalini yapmaya başlamış. Bu şirin festivalde tüm sokaklar hazırlanan oyuklar ile süsleniyor. Her biri bir sanat eseri olan bu oyukların verdiği mesaj çok açık. Köylülere tarım vaktinin geldiğini müjdeliyor.

Barbaros Köyü Oyuk Festivali takvimi her yıl değişiklik gösteriyor. 2024 Barbaros Köyü Oyuk Festivali bu yıl 19-20-21 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşecek. Bu festivalde el emeği birçok ürün sergilendiği gibi yemek ve köyün en güzel avlu / bahçe yarışması da yapılıyor. Oyuk festivali her yıl coşku içerisinde kutlanmaya devam ediyor.

Barbaros Köyü Gezi Rehberi

Köy bilindiği üzere bir sanat köyü. Köy içerisinde tarihi eser bulunmuyor. Ancak bol miktarda sanatsal faaliyet var. Buraya gelirken çok uzun bir gezi listesi yapmanıza gerek yok. Çünkü köyde gezilecek yerler sınırlı. Merak ettiklerinizi deneyimlediğimiz kadarıyla sizlerle paylaşmak isterim. Gelin Barbaros köyünde neler yapılabilir birlikte göz atalım.

barbaros-koyu-4

Barbaros Köyü Kahvaltı Nerede Yapılır?

Köyde kahvaltı yapabileceğiniz birçok alternatif bulunuyor. Serpme kahvaltı tercih edebileceğiniz gibi odun ateşinde gözleme de tercih edebilirsiniz. Köy içinde bu konuda en iyi kahvaltı mekanlarından birisi Hobbit House. Serpme kahvaltıları birçok kahvaltıcıya göre makul fiyatlarda. İki kişilik serpme kahvaltısı ile 3 kişi rahatlıkla kahvaltı yapabilirsiniz. Köyde konaklamayı düşünüyorsanız da pansiyon seçenekleri de var. Pati dostu bir işletme olması da en güzel detaylardan birisi.

İkinci bir alternatif olarak da Baba Evi kahvaltı yerini tercih edebilirsiniz. Burası da bahçe içerisinde kuş cıvıltıları arasında kahvaltınızı yapabileceğiniz keyifli mekanlardan birisi. Doğa içerisinde yapabileceğiniz serpme kahvaltıları zengin içerikli köy ürünlerinden oluşuyor. Yine konaklamak içinde güzel bir pansiyona sahip.

Barbaros Köyü Kiralık Ev Var mı?

Barbaros köyü içerisinde kiralık köy evi bulabilmek pek mümkün değil. Köy dışında yer alan villa tip evlerde ancak kiralık yer bulabiliyorsunuz. Onlarında fiyatları piyasa ortalamasının oldukça üstünde. Burada konaklamak için pansiyon tipi köy evlerini tercih etmek bütçeleri daha az zorluyor. Köy konsepti ile döşenmiş bu evler yüksek bütçeli kiralık evlere kıyasla çok daha tercih edilebilir konaklama yerleri. Özellikle kısa süreli konaklama için tercih edecekseniz tercihiniz mutlaka pansiyonlardan yana olmalı. Üstelik çoğu pansiyonda kahvaltı da ücretsiz.

Barbaros Köyü’ne Nasıl Gidilir?

Barbaros köyüne bizim gibi İzmir yönünden gidecekseniz çevre yolunu tercih edebilir ya da sahil yolunda da gidebilirsiniz. Urla ile Çeşme arasında kalan köy Urla’ya 16 km uzaklıkta. İzmir’e ise 58 km mesafede yer alıyor. Ulaşım gayet kolay, trafik yoğunluğu özellikle hafta sonları yaşamak istemiyorsanız çevre yolunu tercih etmeniz daha uygun olacaktır. Köy yönüne döndüğünüz ara yol da yapılmış, taşıt trafiğine uygun.

barbaros-koyu-3

Barbaros Köyüne Ne Zaman Gidilir?

Barbaros köyü Ege iklimini yaşayan bir köy olduğu için yaz kış ziyaret edebilirsiniz. Yaz aylarında gidecekseniz özellikle oyuk festivaline denk getirebilirsiniz. Festival dışında köy çok kalabalık değil. Yaz aylarında bile hafta içi oldukça sakin ve huzurlu. Kış aylarında gelmeyi düşünüyorsanız köy evlerinde kömür sobasının keyfine varabilirsiniz. Aslında köy yaşamının yazı ayrı kışı ayrı güzel.

barbaros-koyu-2023-2024-22

Barbaros Köyü Pahalı mı?

Çok sayıda köy gezisi deneyimi yaşamış bir çift olarak söyleyebiliriz ki birçok köye göre Barbaros Köyü fiyatları oldukça makul. Serpme kahvaltıları ve gözlemeleri doyurucu ve fiyatları birçok popüler olmuş köye göre ucuz. Konaklamak istiyorsanız da fiyat araştırması yaptığımız kadarıyla kahvaltı dahil fiyatları geçen yılın fiyatları gibi. Son yıllarda artan ekonomik koşullara köy direnmeye devam ediyor gibi gözüküyor. Ortalama fiyatlara iki günlük hafta sonu tatilinizin rotasını bu köye çevirebilirsiniz.

Barbaros Köyüne Gitmeden Önce Bunlara Dikkat Edin

Ege’nin incisi Çeşme’de yer alan Barbaros köyü, yılın her dönemi ziyaretçi akınına uğruyor. Fakat köyü ilk defa keşfetmek isteyenlerin önden bilmesi ve dikkat etmesi gereken bazı kısa bilgiler var. Sizin için hup bilgi paylaşımına başlıyoruz.

barbaros-koyu-2023-2024-11
Barbaros Köyü
  1. Barbaros köyünün en güzel dönemi Eylül, Ekim ve Kasım aylarıdır.
  2. Sabah çok erken giderseniz kahvaltı konusunda sorun yaşayabilirsiniz.
  3. Araçla gelmek mantıklı fakat aracınızı köyün girişinde bırakabilirsiniz.
  4. Çocuklu aileler aracıyla kahvaltı mekanının önüne kadar köye girebilir.
  5. Köy insanı gayet güler yüzlü ve samimidir.
  6. Köyde market var.
  7. Çat kapı evlerinin ücretli olduğunu unutma.
  8. Köy genel olarak uygun fiyatlı bir yapıya sahip.

İlginizi çekebilir: Şirince’de Gezilecek Yerler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu