Ildır Köyünde Gezilecek Yerler | Ildır’da Ne Yapılır? | 2024
Yazımızın İçindekiler
Çeşme’nin huzur dolu köyü Ildır. Bir köy düşünün Çeşme’ye 29 km uzaklıkta olmasına rağmen doğal dokusu hiç bozulmamış. Her köy evinin avlusu balıkçı teknelerine göz kırpıyor. Ünlü filozof Homer buraya “Güneşin en güzel battığı yer” demiş. Eh pek de haksız sayılmaz hani. Çeşme’nin her köyü ayrı bir cennet gibi. Aynı zamanda neredeyse tüm köyleri sanat kokuyor. Burası da gizli kalmış bir cennet adeta. Yol kenarlarında zeytin ağaçları karşılıyor sizleri. Ege kıyıları ne de olsa…
Köy insanları oldukça sevecen. Her köşe başında gördüğünüz köyden birileri hoş sohbet ile karşılıyor ziyaretçileri. Girişinde kadın girişimcilerin reçel ve Ege otları satılan tezgâhları bulunuyor. Burada her çeşit reçel bulabilmeniz mümkün. Turunç reçeli, portakal reçeli, aşk reçeli bunlardan sadece birkaçı. Burası aynı zamanda bir balıkçı köyü. Ildır’a gelip de ne yeriz diye düşünüyorsanız tercihiniz mutlaka günlük tutulan balıklar olmalı.
Köy içerisinde çok sayıda balık restoranına rastlamanız mümkün. Birçoğu butik işletmeler. Köy halkı Rum evlerini restoran haline getirmiş. Balıklarını günlük alıp, mezelerini kendi elleriyle tazecik hazırlıyorlar. Kafeler muhteşem deniz manzarasıyla kucaklıyor gelenleri.
Çeşme ya da Alaçatı’ya gelenlerin buradan pek haberdar olmamasının nedeni köyün biraz iç kısımda kalmasından kaynaklanıyor. Yine de köy içerisinde konaklayabileceğiniz çok güzel butik oteller bulunuyor. Beş yıldızlı otel konforu aramayanlar için bu butik oteller huzur dolu bir gece geçirmeniz için vazgeçilmez. Gelin bu şirin ve huzur kokan Ege köyünün gezilecek yerlerine birlikte göz atalım.
Çeşme Ildır Tarihi ve Hakkında Merak Edilenler
Çeşme Ildır tarihçesine baktığımızda antik dönemdeki adının Erythrai olduğunu görüyoruz. Erythrai kelimesi Yunancada kırmızı anlamına gelen Erythros’tan türemiş. Kent toprağı da kırmızı olduğu için “Kızıl Kent” olarak anılmıştır. Kentte yapılan kazılar sonrası da İlk Tunç Çağı’ndan beri burada yerleşim olduğu ispatlanmıştır.
M.Ö 1. yüzyılda yörede meydana gelen depremler, savaşlar ve yağmalar yüzünden kent yıkımlara uğramış ve 16. yüzyıldan sonra Ilderen ve son haliyle Ildır olarak anılmaya başlamıştır. Erythrai Antik kenti de burada bulunuyor. Köy içerisinden yaya olarak ulaşabileceğiniz antik kent tepeden adeta kenti selamlıyor. Antik kentin birçok bölümü de ziyarete açık durumda.
Ildır’da Gezilecek Yerler ve Yapılacaklar Listesi 2024
Ildır küçücük bir köy olmasına rağmen gezilecek pek çok yere sahip. Sadece köy sokakları bile eşsiz güzellikte. Her köşe başında restore edilmiş bir Rum evine rastlamak mümkün. Birçoğu da oldukça iyi durumda. Burası bir balıkçı köyü olduğu için de yapılabilecek en güzel aktivitelerden birisi balık tutmak.
Köye geldiğinizde gezilecek yerleri ve yapılacaklar listesini bizzat köy halkıyla sohbet ederek araştırdık ve yazdık. Gürültüden uzak huzur dolu bir hafta sonu geçirmek istiyorsanız Ildır’ı mutlaka ziyaret etmelisiniz. Bir gece konaklayınca bile arınmış ve zihniniz tamamen boşalmış olarak buradan ayrılmış olacaksınız.
1) Sahilde Balık Tutun
Köyde yapılabilecek en güzel aktivitelerin başında balıkçı köyü olduğu için balık tutmak geliyor. Köy girişinde bulunan iskelelerde hem gün batımını izleyebilir hem de balığınızı tutabilirsiniz. Aynı zamanda birçok balıkçı teknesi gün içerisinde balık tutmak için açılıyor. Balık tutmak için bu turları da tercih edebilirsiniz.
2) Deniz Manzarasında Kahvaltı Keyfi Yapın
Köy yokuş üzerine kurulu olduğu için birçok restoranın bahçesinden eşsiz deniz manzarasını izlemeniz mümkün. Bu taraflara yolunuz düşerse kahvaltınızı Çeşme’de yapmak yerine burada yapmayı tercih edebilirsiniz. Her biri begonvillerle kaplı kafe restoranlar önce gözünüze hitap ediyor. Masaya oturduğunuzda ise sizi balıkçı tekneleriyle dolu sakin bir deniz manzarası karşılıyor.
Kahvaltıları tam bir köy kahvaltısı. Çoğu ürün köyde üretilen ürünler olduğu için organik. Köy zaten reçelleriyle ünlü olduğu için kahvaltıya birçok reçel çeşidi eklenmiş. Domatesin, biberin mis gibi kokusunu anlamama gerek bile yok. Keyifli bir hafta sonu kahvaltısı için tercih edilebilecek nadide yerlerden birisi.
3) Köy Pazarında Alışveriş Yapın
Köy gezisi yaptığımızda en sevdiğimiz yeri köy pazarlarıdır. Kadın girişimciler el emeği göz nuru ürünlerini ve kendi tarlalarında ürettikleri mahsulleri satarlar. Her gittiğimiz köyün pazarını gezer oraya özgü ürünlerden almadan dönmeyiz. Ildır köyü de onlardan birisi. Köy reçelleri burada çok meşhur. Reçellerinden tatmanızı ve mutlaka kendilerine has ürettikleri bu reçellerden satın almanızı öneririm. Çünkü her biri ayrı bir lezzet.
Ayrıca çeşit çeşit taze toplanmış baharatları, ev yapımı zeytinyağı sabunları da bulunuyor. Dağ kekikleri, zahterler ve daha birçok baharatı bu tezgâhlarda bulabilirsiniz. Köy pazarındaki organik sebze ve meyveler de ayrı bir lezzet. O nedenle köy pazarında alışveriş yapmadan dönmeyin.
4) Ildırı’da Rakı Balık Keyfi Olmazsa Olmazlardan
Rakı balık sevenlere de muhteşem bir keşif yeri sunuyoruz. Buraya gelip de denize karşı iki kadeh içemeden dönmeyin. Köy sakinleri işlettikleri restoranlarda sabahtan kendi elleriyle tazecik mezelerini hazırlıyorlar. Balıkçı köyü olduğu için balıklar taze taze getiriliyor ve akşama servis ediliyor. Bu manzaraya karşı kadeh kaldırmamak biraz haksızlık gibi.
5) Koylarında Denize Girin
Ildır da kumsal arıyorsanız, ne yazık ki bir kumsalı yok. Denize girilebilecek alanların birçoğu kayalık. Denize girebileceğiniz en uygun yerlerle ilgili birkaç tavsiyemiz olacak. Medis Otel önünde yer alan plaj genellikle buraya gelen ziyaretçiler tarafından tercih ediliyor. Ayrıca Burcu plajı ve Bahçelievler Plajı da deniz için uygun sahiller arasında yer alıyor. Ancak kum bir plaj arıyorsanız aradığınızı bulamayabilirsiniz.
6) Tekne Turuna Çıkın
Köyden denize doğru indiğinizde sizi çok sayıda tur teknesi karşılıyor. Bu tekneler genellikle balık için açılsa da gezi için açılan tur tekneleri de bulunuyor. Köye bir de denizden bakmak isterseniz ve Ege’nin eşsiz koylarını gezmek isterseniz tekne turlarını tercih etmelisiniz.
İlginizi çekebilir: Barbaros Köyü Gezilecek Yerler | Gezmeniz Gereken 8 Yer (Haritalı)
Güncel Ildır Köyü Otelleri ve Pansiyon Fiyatları 2024
Köy içerisinde çok sayıda butik otel ve pansiyon bulunuyor. Son yıllarda artan Çeşme ve Alaçatı fiyatlarından sonra burada konaklamak çok daha uygun gibi görünüyor. Eşsiz deniz manzarası içinde konaklayabileceğiniz bu butik otellerin fiyatları 1.500 TL’den başlıyor. Çeşme’ye 26 km uzaklıkta bulunan bu köyde konaklamak uygun yer arayanlar için eşsiz bir fırsat gibi görünüyor. Ayrıntılı Ildır otellerini ve gecelik fiyat listesini aşağıda hazırladığımız tabloda bulabilirsiniz.
2024 yılında Ildır köyünde kalınacak otel ve konaklama listesi:
SIRA | ILDIR KÖYÜ KONAKLAMA LİSTESİ | GECELİK FİYATI | PUANI |
1 | Herakles Butik Otel | 2,200 TL – 3,000 TL | 10/9.8 |
2 | Çağla Butik Otel & Cafe | 1,500 TL – 2,000 TL | 10/9.8 |
3 | Medis Resort Hotel | 3,000 TL – 4,000 TL | 10/9.8 |
4 | Akay Garden Family Club | 3,000 TL – 4,000 TL | 10/9.8 |
5 | Erythros Boutique Hotel | 2,200 TL – 3,000 TL | 10/9.8 |
6 | Villa Blanche Hotel | 3,000 TL – 4,000 TL | 10/9.8 |
Tabloda yer alan fiyatlar güncel olup, hafta sonu fiyatlarda değişiklik olabilmektedir. Net fiyat bilgisi için arayarak bilgi alabilirsiniz.
- 2023 yılında Ildırı pansiyon fiyatları gecelik kişi başı ortalama 2,000 TL oldu.
- 2024 yılında Ildırı pansiyon fiyatları gecelik kişi başı ortalama 3,000 TL olacak.
Ildır Köyü Hakkında Sık Sorulan Sorular
Köyü daha önce ziyaret etmemiş olanlar için buraya gelmeden önce aklınızda cevaplanmayan soru kalmaması için sık sorulan sorulara yanıt vermek istedik. İşte Ildır köyü hakkında sık sorulan sorular ve yanıtları…
a) Ildır köyüne ne zaman gidilir?
Köye gideceğiniz en uygun zamanlar yaz ve bahar ayları. Gezmek için bu dönemleri tercih edebilirsiniz. Ancak balık tutmak için yılın istediğiniz döneminde gidebilirsiniz.
b) Nerede kalınır?
Köy içerisinde birden fazla konaklama alternatifi bulabilirsiniz. Herakles Butik Otel, Çağla Butik Otel konaklamak için en güzel alternatifler arasında yer alıyor.
c) Ildır köyünde tatil ucuz mu?
Ildır köyünde tatil yapmak ünlü birçok sahil beldesine göre daha uygun. Çeşme fiyatlarına kıyasla burada yarı fiyatına tatil yapabilirsiniz.
d) Sabah kahvaltısı nerede yapılır?
Sabah kahvaltısı için çok sayıda alternatif bulunuyor. Deniz manzarası eşliğinde bir sabah kahvaltısı planlıyorsanız Turkuaz Kafe’yi tercih edebilirsiniz. Kahvaltı üzerine de tatlılarını mutlaka denemelisiniz.
e) Denize girmek için Ildır mı Ilıca mı daha iyi?
Köy içerisinde kumsal bulunmadığı için denize girmek için Ilıca sahilini tercih edebilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Germiyan Köyü Gezilecek Yerler | Görülmesi Gereken 7 Yer