Doğanbey Köyünde Gezilecek 9 Yer | Harika Gezi Rotası | 2024
Doğanbey Köyü tarihi oldukça eski bir geçmişe sahip. Köy M.Ö. 7. yüzyılda kurulmuş. 1924 yılındaki mübadele zamanlarına kadar da Rumların hakimiyetinde kalmış. Türkler, köye yerleşmek yerine buradan 2 km uzaklıkta yer alan bölgeye yerleşmişler. Böylece köy Eski Doğanbey ve Yeni Doğanbey olarak ayrılmış.
Yazımızın İçindekiler
Doğanbey Köyü, dağ arasına saklanmış gizli bir cennet. Sakin, huzurlu bir sanat köyü. Dilek Yarımadası Milli Parkı’nın yamacına kurulmuş olan köy, eski taş evleri, çiçek açmış ağaçları, şirin sanat atölyeleri, denize karşı göz kırpan manzarasıyla eşsiz bir konuma sahip. Köy kendi içinde sakin kalmış, ticari işletmeler yok denecek az. En güzel tarafı da sakin ve huzurlu oluşu. Özellikle kış aylarında kendi kabuğunun içine gizlenmiş gibi.
Kalabalıklardan uzaklaşmak, kafa dinlemek istiyorsanız kış aylarında köyün şirin butik otellerinde konaklayabilirsiniz. Köyün en güzel taraflarından birisi de içerisine araç alınmaması. Köyü gezmek için aracınızı köyün girişinde bırakıp, Arnavut kaldırımlı sokaklarını yürüyerek dolaşıyorsunuz.
Doğanbey Köyü tarihi oldukça eski bir geçmişe sahip. Köy M.Ö. 7. yüzyılda kurulmuş. 1924 yılındaki mübadele zamanlarına kadar da Rumların hakimiyetinde kalmış. Türkler, köye yerleşmek yerine buradan 2 km uzaklıkta yer alan bölgeye yerleşmişler. Böylece köy Eski Doğanbey ve Yeni Doğanbey olarak ayrılmış.
Köyün neredeyse her evi doğal dokusu korunarak restore edilmiş olan taş evlerden oluşuyor. Yol üstünde restore edilmiş evlerin yanında veya arkalarında eski harabe evler de dikkatinizi çekiyor. Köyün hangi köşesinden bakarsanız bakın denizi görebiliyorsunuz. Unutmadan hatırlatalım, köyü çepeçevre gezdikten sonra aynı güzergâhtan geri dönmek zorunda kalıyorsunuz. Çünkü karşıya geçiş yok. Her geçtiğiniz sokakta her gördüğünüz eve hayran olmamanız imkânsız. Bu doğayı, evleri, yeşili görünce köy halkının yaşadıkları yeri kıskanmamak imkânsız.
Yeni ve Eski Doğanbey Köyü Gezilecek Yerler 2024 Listesi
Doğanbey Köyü küçük, şirin bir köy olmasına rağmen her köşesi ayrı bir güzellik. Tahta masa ve sandalyelerle döşenmiş kafe ve restoranlarıyla lüksten uzak, sade ve huzur dolu işletmeleri var. Hem öyle kalabalık misafirleri ağırlayacak kadar büyük de değiller. Kapı önüne atılmış birkaç masa sandalyeden ibaret.
Köy içerisindeki her ev ayrı bir güzellik. Bu küçücük köy içerisinde, kadın girişimci sanat atölyeleri, müze ve tarihi evler bulunuyor. Doğanbey Köyü gezilecek 9 yer neresi gelin Arnavut kaldırımlı sokaklarını birlikte turlayalım.
1. Dilek Yarımadası: Mutlaka Gezilmesi Gereken Bir Yer
Dilek Yarımadası Aydın il sınırları içinde yer alan Dilek Dağı’nın Ege Denizi’ne kadar uzandığı noktadır. Doğanbey Köyü Dilek Yarımadası’na hâkim bir noktada bulunuyor. Büyük Menderes deltası en önemli su kaynaklarından birisi. Bir köy düşünün dağ yamacında saklı kalmış, karşısında Dilek Yarımadası yer alıyor. Cennetin yeryüzündeki hâli gibi adeta.
Böyle güzel yarımada da bitki çeşitliliği de çok fazla. Dilek Yarımadası Milli Parkı içerisinde dünyada sadece Türkiye’de bulunan 18 bitki çeşidi burada yer alıyor. Hatta bunlardan 6 tanesi dünyada sadece burada bulunuyor. Doğanbey gezisi yaparken listenize Dilek Yarımadası Milli Parkı’nı da eklemeyi unutmayın.
2. Milet Antik Kenti: Doğanbey Gezi Rehberinin Önemli Bir Ayağı
Doğanbey Köyü gezi rehberi içerisine eklenecek bir diğer rota ise Milet Antik Kenti. Doğanbey Milet Antik Kenti arası sadece 18 km. Biz gezi rotamıza Milet’i de ekledik. Kent girişinde yer alan 15.000 kişilik tiyatrosu ile sizi karşılıyor. Aynı zamanda Roma Dönemi’ne ait en büyük hamam ve spor tesisi de yine burada bulunuyor. Kazı alanı içerisinde, Priene Antik Kenti ve Milet’ten çıkarılan önemli eserlerin sergilendiği bir de müze var. Yine Milet’in en görkemli yapılarından birisi olan Athena Tapınağı da bir kısmı yıkılmış olsa da ayakta kalmayı başarmış. 17 km kadar uzayan kutsal yolda yürümek bile heyecan verici.
Bu yazı ilginizi çekecek: Milet Antik Kenti Nerede? Milet Tarihi ve Gezi Rehberi 2023
3. Eski Doğanbey Köyü: Tarihi Dokunun En güzel Hali
Doğanbey Köyü’nün eski adı Domatia. Domaita ne demek derseniz, eski dönemlerde evlerin odaları birbirinden uzakta, geniş bir avluya sahip olarak yapılırmış. Rumcada bu odalara Domatia ismi verilirmiş. Eski Doğanbey Köyü eski taş evlerle kaplı. Ve bu taş evlerin hepsi SİT alanı. O nedenle de ancak uygun restorasyon uygulanarak yapılandırılabiliyor.
1924 yılı sonrası Türkler Selanik’ten buraya göç etmişler. Ancak toprağı üretime yetersiz olduğu için denize daha yakın, 2 km daha uzakta bir alana yerleşmişler. Buraya da yeni Doğanbey Köyü adını vermişler. 1996 yılında köyde bir yangın olmuş. Sonrasında köy bir süre kendi haline bırakılmış. Ancak zamanla köy içerisindeki evler restore edilip, köy yeniden ayağa kaldırılmış.
Köyde sadece tek bir aile yaşıyor. “Entelköy Efeköy’e Karşı” sinema filminin bir bölümü de yine bu köyde çekilmiş. Şimdilerde köy içerisinde harabe evler bulunsa da çoğunluğu düzenlenmiş ve ortaya şirin bir sanat köyü çıkmış.
4. Priene Antik Kenti: Doğanbey Gezi Rehberinize Mutlaka Ekleyin
Doğanbey Köyü güzergâhında bir antik kent daha bulunuyor. Priene Antik Kenti Doğanbey’e gitmeden önce mutlaka uğramanız gereken bir durak. Priene Doğanbey arası yaklaşık 13 km. Güllübahçe Köyü sınırlarında yer alan kent Mykale Dağı’nın heybetini arkasına almış, çam ormanları içerisinde muhteşem bir tarihi doku. Çam ağaçlarının ortasına gizlenmiş kent, tapınak önünden baktığınızda tüm ovayı görebilecek bir konuma kurulmuş. Bizim yeni keşfetme fırsatını bulduğumuz Priene Antik Kenti, her yıl yerli ve yabancı çok sayıda turistin uğrak yeri.
Bu yazı ilginizi çekecek: Priene Antik Kenti Gezi Rehberi | Tarihi ve Giriş Ücreti
5. Papazın Evi: Asırlık Mimariye Sahip Bir Ev
Papazın Evi köyün en eski ve meşhur evi. Asırlık bir mimariye sahip olan ev ayakta kalmayı başarmış. Köy içerisinde Rumlar zamanında bir de kilise bulunuyormuş, ancak yangın sonrası ne yazık ki yok olup gitmiş. Aslında köyün evlerine baktığınızda her biri tarihin izlerini taşıyor. Tekrar yapılandırılan evler, köyün dokusu bozulmadan restore edilmiş. Arnavut kaldırımlı sokaklarda yürürken her eve ayrı ayrı âşık olabilirsiniz.
6. Yeni Doğanbey Köyü: Gitmişken Gezip Lezzet Molası Verebilirsiniz
Yeni Doğanbey Köyü yeni bir yerleşim yeri. Eski Doğanbey kadar ilgi görmese de buraya kadar gelmişken Türklerin yerleştiği yeri de görebilirsiniz. Burası denize daha yakın bir konumda bulunuyor. Yoldan geçerken burada da kısa bir kahve molası verip, Dilek Yarımadası’nın güzelliğini seyre dalabilirsiniz.
7. Atölye Domatia: Doğanbey’de El Emeği Zanaat Yeri
Doğanbey Köyü içinde köy meydanı yakınında, kadın girişimci Serpil Erdem’in küçük ve şirin sanat atölyesi bulunuyor. Burası seramik, cam, çömlek gibi ürünlerin sergilendiği ve satışının yapıldığı bir tasarım atölyesi.
Zaman zaman söyleşi ve seminerlerin de verildiği Atölye Domatia’ya uğramadan geçmeyin. Biz içerideki minimal biblolara bayıldık.
8. Mor Fincan Çiçeği: Dünyada Tek Bu Köyde Yetişiyor
Köy içerisinde bir de dünyada sadece burada yetişen bir bitki türü yer alıyor. Kayalar arasından çıkan bu çiçeğin adı Mor Fincan Çiçeği. Nadir bulunan bir çiçek olduğu için de koparılması yasak. Köy içerisinde çiçeğin olduğu bölgelere tabelalar konulmuş, dikkatli bakarsanız çiçeği de görebilirsiniz.
9. Söke Aziz Nikolaos Kilisesi: Doğanbey Gezinize Bu Gizemli Yeri Ekleyin
Söke Aziz Nikolaos Kilisesi yine Doğanbey Köyü güzergâhında yer alan Güllübahçe Köyünde bulunan bir kilise. Rotanız üzerinde yer alan kilise 1821 yılında Hristiyan aleminin önemli azizlerinden birisi olan Aziz Nikolaos (Noel Baba) adına Gelebeçli Rumlar tarafından inşa ettirilmiş. İçerisi biraz harap durumda bulunsa da dış görünüşüyle hâlâ muhteşem bir yapı olarak ayakta.
Bu yazı ilginizi çekecek: Söke Aziz Nikolaos Kilisesi: İnsan Kemikli Esrarengiz Kilise
Söke Doğanbey Köyü Nerede?
Doğanbey Köyü Aydın’ın Söke ilçesine bağlı bir Rum Köyü. Söke’ye yaklaşık 30 km uzaklıkta bulunan köy Eski Doğanbey ve Yeni Doğanbey olarak ikiye ayrılıyor. Aynı zamanda köy Dilek Yarımadası – Büyük Menderes Deltası Milli Parkı sınırında bulunuyor.
Priene Antik Kenti’ni gezdikten sonra Doğanbey Köyü’nü gezmeyi planlıyorsanız, buradan daha kestirme bir ara yolda bulunuyor. Milet Antik Kenti’nden Doğanbey’e geliyorsanız da 18 km gibi bir mesafeyi gitmeniz gerekiyor.
Doğanbey Köyünde Kahvaltı Yapılacak Yerler 2024
Doğanbey bölgesinde geziye başlamadan önce güne güzel bir kahvaltıyla başlamak akıllıca olacaktır. Köy içerisinde enfes bir doğa ve deniz manzarasına karşı kahvaltıcılar bulunuyor. Serpme kahvaltısı için Karina Balıkçısı ya da Tarihi Galata Balıkçısı iyi bir seçenek olacaktır. Puli Butik Otel de kahvaltı için iyi bir seçenektir.
Doğanbey köyünde kahvaltı yapılacak yerler listesi:
- Karina Balıkçısı Erdoğan’ın Yeri
- Tarihi Galata Balık Restaurant
- Samos Bistro Cafe
- Puli Butik Otel
- Mola Cafe Restaurant
- Abdülün Yeri
Doğanbey Köyünde Konaklama Yerleri 2024
Eğer şehir dışından geliyorsanız Doğanbey köyünde bir gece konaklama fikrini düşünebilirsiniz. 2024 döneminde bölgede konaklama seçenekleri oldukça güzel. Eski köy bölgesinde kalacaksanız Puli Butik Otel tesisini tavsiye ederiz. Yaz ve kış mevsiminde hizmet veriyorlar.