Ekim Ayı Kitap Tavsiyesi | 10 Muhteşem Kitap Önerisi | 2024
Sonbahar geldi… Yaz sıcaklarının yavaş yavaş azalmasıyla birlikte kitap okumaya ayrılan zaman da artmaya başladı. Kış aylarında kitap okumayı kim özlemedi ki? Sıcacık bitki çayı, yumuşacık bir battaniye ile soğuk kış aylarında kitap okumanın keyfi ayrı bir güzel. Kış ayları biraz da evde daha fazla vakit geçirilen zamanlar olduğu için kitap okumaya daha fazla zaman ayrılabiliyor. Sıcaklıkların düşmeye başladığı son günlerde ekim ayı kitap tavsiyesi sizler için de alternatif olacak.
Yazımızın İçindekiler
Sonbahar geldi… Yaz sıcaklarının yavaş yavaş azalmasıyla birlikte kitap okumaya ayrılan zaman da artmaya başladı. Kış aylarında kitap okumayı kim özlemedi ki? Sıcacık bitki çayı, yumuşacık bir battaniye ile soğuk kış aylarında kitap okumanın keyfi ayrı bir güzel. Kış ayları biraz da evde daha fazla vakit geçirilen zamanlar olduğu için kitap okumaya daha fazla zaman ayrılabiliyor. Sıcaklıkların düşmeye başladığı son günlerde ekim ayı kitap tavsiyesi sizler için de alternatif olacak.
Yaz dönemi çoğunlukla kısa kitapları tercih ettik. Belki öykü kitapları okuduk belki de sıkıcı olmayan sürükleyici romanlar okuduk. Tatile biraz daha fazla zaman ayırdık. Gezdik, eğlendik. Elbette yaz aylarında da kitap okumayı bırakmadık. Ama eminim ki sizler de benim gibi okuma temponuzu düşürdünüz ya da okumak istediniz ama okuyamadınız. Belki de dergi okumaya daha fazla zaman ayırdınız. Ancak serinleyen havalar ile beraber ekim ayı kitap tavsiyesi listesi ile birbirinden güzel kitaplar okuyacağız.
Ekim Ayı İçin Kitap Önerileri
Okunacak o kadar çok nitelikli kitap var ki. İyi bir okuyucu sürekli araştırır, merak eder, okuma listeleri oluşturur ve seçtiği kitabı okumak için doğru zamanı bekler. Bazı kitaplar alınır alınmaz okunmaz, rafa kaldırılır belki aylarca okur ile kitap karşılıklı bakışır durur. Aylar da sürebilir bu bakışmalar, kısa zamanda da buluşulabilir. Okurun kendini o kitabı okumaya hazır hissettiği zaman en doğru zamandır. Genellikle bu durum klasik kitapların okurla buluşmasında sıkça rastlanır.
Ekim ayı kitap tavsiyesi içerisinde de mutlaka okumayı ertelediğiniz, listenizde yer alan kitaplardan biri veya birkaçı mutlaka olacaktır. Yeni çıkanlar arasından da bir kitap var bu ay okunacak kitaplar listesinde. Kütüphanenizde yer edinecek tekrar tekrar okumak isteyeceğiniz kitaplar ile sonbahar mevsimine giriş yapıyoruz. Gelin ekim ayı kitap tavsiyesi listesinde neler var şöyle bir göz atalım.
Ekim ayı için 10 muhteşem kitap tavsiyesi:
- Melisa Kesmez – Küçük Yuvarlak Taşlar
- Sema Kaygusuz – Barbarın Kahkahası
- Nazan Bekiroğlu – Nar Ağacı
- D. Laing – Düğümler
- Charles Baudelaire – Baudelaire’nin Poe’su
- Hemann Hesse – Ağaçlar
- Maxıme Rovere – Aptallarla Ne Yapmalı?
- Ian McEwan – Fındık Kabuğu
- Jean Teule – İntihar Dükkânı
- Samuel Beckett – Godot’yu Beklerken
1) Melisa Kesmez – Küçük Yuvarlak Taşlar
Öykü denilince ilk akla gelen isimlerden birisi de hiç kuşkusuz Melisa Kesmez. Nohut Oda kitabı okuru en etkileyen kitaplarından birisi olmuştu. Yeni kitabı da merakla bekleniyordu. Bazı kitapların çıkacağı haberi bile okuru heyecanlandırmaya yeter. İşte bu kitapta onlardan birisi. Kitap üç karakterin ayrı ayrı öyküleri gibi görünse de aslında bütün bir hikâye. Kitapta, annelik sancılarını, yalnızlığı, çaresizliği, pişmanlıkları ve düşüp yeniden ayağa kalkışları okuyorsunuz. Ama tüm bu olumsuzlukların arasında yeşeren umutlarda içinizde garip bir his bırakıyor. Kısacık, hayata kısa bir mola bu kitap…
2) R. D. Laing – Düğümler
1969 yılında yazılmış düz yazı metinler… Hayatlar bazen dört yol ağzında kalmak gibidir. Ne yapacağınızı bilemezsiniz, çünkü çözülür, tekrar dolaşır, açılmaz bir kördüğüm olur. Zamanla isimler değişir ama sonuç asla değişmez. Jack ve Jill arasında geçen kördüğüm ilişkide bunun basit bir örneği. Kitabı okurken çözülecekmiş gibi olan kördüğüm olmuş ilişkinin tekrar düğüm olması okuru biraz gerginliğe sürüklüyor. Ama belki de bu bir iletişimsizlik sorunu. Bazı ilişkiler ise kördüğüm olmadan çözülemiyor. İkili ilişkilerin doğasında var bu. Ekim ayı kitap tavsiyesi listesinin olmazsa olmazları arasında bir kitap.
3) Nazan Bekiroğlu – Nar Ağacı
Üzerinden yıllar geçse bile unutulmayacak kitaplar vardır. Sanırım Nar Ağacı da onlardan birisi. Geçmiş dönemlerde çıkmış bir kitap olmasına rağmen, her okurun kitaplığında olması gerektiğini düşündüğüm için ekim ayı kitap tavsiyesinde yer vermek istedim. Setterhan ile Zehra’nın hikâyesi. Trabzon, Tebriz, Tiflis, Batum, Bakü ve İstanbul arasında gelip giden etkileyici bir roman. Balkan Savaşından 1. Dünya Savaşı kadar geçen süre içerisinde ailelerin yaşadığı yıkımlara, hayallerin yitip gitmesine, çaresizliğe şahitlik ediyorsunuz. Satırlar hızla erirken yaşadıkları aşk acısını sizden biriymiş gibi hissederek okuyorsunuz.
4) Hermann Hesse – Ağaçlar
Ağaçlar kitabı, Hermann Hesse’nin doğaya bakış açısını, ağaçlara olan hislerini hatta onlarla bir dostu, arkadaşıymış gibi dertleşmesini aktarıyor okura. Burada insana özgü vasıflar ağaçlara yüklenmiş. Ağaçları tanırken onların da hisleri olduğunun farkına varıyorsunuz. Bir ağaç âşık olabilir mi ya da yaşadığı olumsuzluklarla içine kapanabilir mi? Hesse onlara tüm insani duyguları yüklemiş. Kitap ayrıca doğa ile ilgili şiirlerle desteklenmiş. Kitabı tamamladığınızda bir ağacın gölgesinde uzanmışsınız da burnunuza buram buram toprak kokusu geliyor hissine kapılacaksınız.
İlginizi çekebilir: Müze Kart GNS Nedir? Nerelerde Geçerli? Ücretsiz mi?