Germiyan Köyü Gezilecek Yerler | Görülmesi Gereken 7 Yer | 2024

Ege’nin birçok köyü gezilip görülmeye değer. Germiyan köyü de son yıllarda adından sıkça söz ettiren Ege köyleri arasında ilk sıralarda yerini almış. Peki, Germiyan köyünün bu denli popüler olmasının nedeni nedir? Öncelikle Germiyan Slow Food yani Yavaş Gıda hareketine Türkiye’de ilk katılan köy olarak ismini tüm dünyaya duyurmuş. Slow Food hareketi ilk olarak 1986 yılında İtalya’da öncü olarak başlamış. Yavaş gıda ile katkısız gıda üretmeyi ve geleneksel yemeklerinin unutulmadan yıllar boyu hatırlanmasını amaçlıyorlar.

Aynı zamanda turizm cenneti Çeşme’ye de yakınlığından ötürü her yıl çok sayıda turisti çekmeyi başarmış Germiyan köyü. Sıradan köylerden burayı farklı kılan bir özelliğe de sahip. Köy sakinlerinden Nuran Erden’in payı köyün isminin duyurulmasında en büyük etken. Köyde genç nüfus olmayıp, tarıma yönelim azalınca köyü turizm ile canlandırmayı düşünmüşler. Nuran Erden bu noktada öncü olup, almış eline boya ve fırçaları en iyi bildiği şeyi yapıp evlerin duvarlarına motifler çizmeye başlamış. Ve bu başarı hikayesi köyün tanınmasına büyük katkı sağlamış.

germiyan-koyu-5

Germiyan Köyü Gezi Planlaması

Germiyan Köyü yol üstü bir köy değil. Çeşme’ye yakın bir konuma sahip ama son yıllara kadar pek de bilinmiyormuş. Buraya gelmeden önce gezilebilecek yerleri önceden planlarsanız gezmek daha kolay olacaktır. Köyde ne yenir? Neresi gezilip görülmelidir? Konaklamayı düşünüyorsanız nerede kalmalısınız? Köyün bir de festivali var. Festival hangi ay ve günlerde yapılıyor? Tüm bu sorulara cevap bularak yola çıkmak burayı doğru şekilde gezip görebilmek için önem teşkil edecektir.

germiyan-koyu-2

Gezeceğiniz yörenin özelliklerini bilerek yola çıkmak gezmenin ilk aşaması aslında. Hiç bilmediğiniz ya da ilk kez gideceğiniz yer ile bilgi sahibi olarak yola çıkmanız gezip göreceğiniz yerden daha bir keyif almanızı sağlayacaktır. Planlayarak çıktığımız Germiyan Köyü gezimizde biz planın biraz dışına çıktık. Kahvaltı için gittiğimiz Dilek Abla’nın Otantik Köy Evi’nde kahvaltı eşliğinde sohbetimiz uzadı gitti. Köyün ikonu olan Nuran Abla’nın yanından ise ayrılmak bile istemedik. Böylece yarım gün içinde gezmeyi planladığımız köyden akşam saatlerinde ancak ayrılabildik.

germiyan-koyu-7

Germiyan Köyü Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Germiyan Köyünü ziyaret etmeden önce bilmeniz gerekenlerden kısaca sizlere bahsetmek isterim. Germiyan köyü İzmir şehir merkezine 72 km uzaklıkta Çeşme ilçesine bağlı bir Türkmen köyü. Yaklaşık 1 saatlik yolculuk sonunda Ege’nin incisi bu şirin köye ulaşıyorsunuz. 1290 kişilik nüfusa sahip olan köy genç nüfusu son yıllarda kaybetse de ayakta kalmayı başarıyor. Konum olarak gözde turizm yeri olan Çeşme’ye 23 km, Alaçatı’ya da 15dk’lık mesafede. Köye özgü ekşi maya köy ekmeği çok meşhur. Aynı zamanda Kopanisti Peyniri ve Hurma Zeytini bu yöreye özgü. Havası tam bir Ege iklimi. Sonbahar aylarında gezmek daha bir keyifli. Turistin bol olduğu yaz mevsiminde özellikle hafta sonları köy oldukça rağbet görüyormuş.

germiyan-koyu-3

Pazarına denk gelemezseniz de köy ürünlerini meydandaki köy kahvesinden ve civarından bulmanız mümkün. Damat kurabiyesi, otlu böreği ve bazlaması da oldukça meşhur. Buraya kadar gelmişken mutlaka bunları tatmadan dönmeyin. Ve elbette ki köyün dünyaya tanıtmaya vesile olan Nuran Ablanın evinde kahve içip, hoş sohbetini dinlemeden asla köyden ayrılmayın.

Germiyan Köyü’nde Gezilecek Yerler (Haritalı)

Rengarenk resimlerle dolu duvarlarıyla ünlü Germiyan Köyü Çeşme’ye yolu düşenlerin uğramadan geçmemesi gereken yerlerden birisi. Köy sonbahar aylarında kalabalıktan uzak, sakin ve huzur dolu. Yaz aylarında bu tenhalık aranır oluyor. Son yıllarda tanınmaya başlamasıyla tatilcilerin de uğrak yeri olmaya başlamış. Çok sayıda kahvaltı mekânı ve konaklama yeri bulunmuyor. Bulunanlarda rezervasyon ile kabul ediyor sizi. Çünkü çok büyük tur ve gurupları ağırlayabilecek kapasitelere sahip değiller.

Germiyan Köyü’nde konaklamak ya da köy kahvaltısı yapmak istiyorsanız tavsiye edeceğimiz yerleri arayıp yer ayırtmanızda fayda var. Köy de zeytinyağı üretimi yapılıyor. Tüm köy evlerinin bahçelerinde zeytin ağaçlarını görmeniz mümkün. Aynı zamanda köy ticari bakımdan çok gelişmiş olmadığı için kirletilmemiş. Sokakları tertemiz. Havası ve oksijeni bol bir köy. Bakkalı, kahvecisi, köy halkı çok sıcak ve samimi insanlar. Kiminle konuşsanız size köyü tanıtıp, yardımcı oluyor. Germiyan Köyünü gezip görmek için aslında yarım gün yeterli. Ama köy halkı öyle hoş sohbetli insanlar ki sohbeti bölmek istemiyorsunuz. Çay ve kahveler eşliğinde muhabbetler uzayıp gidiyor.

Herhangi bir evin duvarındaki resmi incelerken bile hane halkı sizinle sohbete çıkabiliyor. Oldukça neşeli ve pozitif insanlar. Nasıl olmasınlar ki? Yaşadıkları toprakları seviyor, yaptıkları işten keyif alıyorlar. Germiyan Köyü’nde gezilecek yerler çok fazla olmamasına rağmen bu şirin köy halkı ile yapılacak koyu sohbetler çok uzun. Bizlerin çok keyif alarak ve pozitif enerji ile ayrıldığımız Germiyan Köyü’nde gezilecek yerler listesine gelin birlikte göz atalım…

Germiyan Köyü gezi rotanıza bunları ekleyin:

  • Germiyan Otantik Ev
  • Köy Kahvesi
  • Goca Emine Kafe (Nuran Erden’in Evi)
  • Yaşar Babanın Çiftliği
  • Germiyan Köy Pazarı
  • Germiyan Köy Evleri
  • Germiyan Köyü Festivali

germiyan-koyu-12

1.      Germiyan Otantik Evi

Dilek Hanımın eşiyle birlikte işlettiği Germiyan Otantik Ev, yaklaşık yüz yıllık bir köy evi. Aile yadigarı bu köy evini ayakta tutabilmek için doğal dokusunu bozmadan onaran Dilek Hanım şimdilerde burayı hem kahvaltı mekânı hem de dışarıdan gelenler için konaklama yeri olarak kullanıyor. Alt katta yer alan üç oda butik otel olarak düzenlenmiş. Üst katta ki teras kısmında gelen ziyaretçiler kahvaltılarını yapabiliyorlar. Germiyan Otantik Ev çok sade ama çok güzel ayrıntılar ile dekore edilmiş.

germiyan-koyu-otantik-ev-kahvalti-3

Dilek Hanım çok hoş sohbet bir insan. Ovaya karşı kahvaltımızı yaparken köyü daha iyi tanıyabilmemiz için çayını alıp, tüm sorularımıza tek tek cevap verdi. Aynı zamanda Germiyan Otantik Ev geçtiğimiz yıllarda ekranlara gelen Fatmagül’ün Suçu ne? dizisine de ev sahipliği yapmış. Köy evinin alt katında gördüğünüzde hayran olacağınız eski giysilerden oluşan mini bir müzesi de var. Yörenin giysilerinden, yüz yıl öncesinin gelinliklerine, tel kırma örtülerden, peşkirlere kadar hayran olacağınız el emeği göz nuru ürünler. Hepsi yıllarca korunmuş ve saklanmış.

Dilek Ablanın kahvaltısı belki de son yıllarda yediğimiz en iyi kahvaltı olabilir. Tüm ürünler doğal köy ürünlerinden hazırlanıyor. Kendi yetiştirdikleri ürünleri sofralarında kullanmayı tercih ediyorlarmış. Domatesin kokusu, kızarmış biberlerin lezzeti, hurma zeytini, kopanisti peyniri ve farklı bir lezzet olan aşk reçeli ile birlikte çok sayıda lezzetli ürün masanıza geliyor. Kahvaltıya ek bir de su böreği geliyor ki lezzetine doyamazsınız. Dilek Abla aile yadigarı evini korumayı başarmış, burada yaşamaktan ve üretmekten keyif aldığı gözlerinin içindeki ışıktan belli oluyor. Yolunuz buralara düşerse mutlaka Dilek Ablanın kahvaltısının tadına bakmadan geçmeyin.

germiyan-koyu-otantik-ev-kahvalti-6

2.      Köy Kahvesi

Germiyan Köyü’nde gezilecek yerlerden bir diğeri ise köy meydanında yer alan köy kahvesi. Karşıdan baktığınızda ilk dikkatinizi çeken elbette ki Nuran Ablanın duvarlara renk renk çizdiği motifler. Bu motifler ile köy kahvesine bile ayrı bir renk gelmiş. Kahvenin içerisinde bir de siyah beyaz bir fotoğraf sergisi var. Eski yıllarda yaşamış köy halkının siyah beyaz resimlerinin sergilendiği kahvede, bu köşe ayrı bir ilgi çekiyor. Kahveye girerken köy halkından biriymişsiniz gibi herkes sizi sıcak bir şekilde selamlıyor.

Köy kahvesinde kahve, çay fiyatları oldukça ucuz. Sıcak ve samimi sohbetleri ile sizden biri gibiler. Aynı zamanda kendi yetiştirdikleri ürünleri kahvenin önüne yerleştirdikleri tezgâhta bulamanız da mümkün. Kahvenin menengiç kahvesi de oldukça meşhurmuş. Bir kahvelerini içip, köy halkı ile sohbet etmeden köyden ayrılmayın.

3.      Goca Emine Kafe (Nuran Erden’in Evi)

Nuran Erden Germiyan Köyünü, evlerin duvarlarına yaptığı motiflerle dünyaya duyurmuş bir sanatçı. Nuran Abla her ne kadar kendisini sanatçı olarak adlandırmasa da yaptığı resimler artık herkes tarafından biliniyor. Germiyan Köyüne kadar gelip, Nuran Ablanın başarı öyküsünü kendisinden dinlememek olmazdı. Tüm köy Nuran Ablanın çizdiği resimlerle dolu. Ama kendi evinin bahçesi dışında evinin duvarında tek bir resim yok. Nedenini sorunca; terzi kendi söküğünü dikemez diyor.

germiyan-koyu-goca-emine-kafe-1

Nuran Abla evinin bahçesini kafe olarak değerlendirmiş. Kalabalık olmamak şartıyla bahçesinde kahvaltı da verebiliyor. Ayrıca sıcak çayı ve kahvesi her daim bulunuyor. Köy halkı öyle sıcak ki, bahçedeki kalabalığı gören komşuları da sohbete dahil oluyor. Ebe teyze de onlardan birisi. Onun da gelişiyle sohbet daha da bir şenleniyor. Her geleni yakından tanıdıkları biri gibi sarıp sarmalıyorlar. Ebe teyze güzel çiçeklerinden dikmemiz için verip bizi uğurluyor. Ayrılmak istemiyoruz, gönlümüz o köy evinin bahçesinde kalıyor. Ebe teyzenin çiçekleri şimdi balkonumuzu süslüyor.

OKUYUNUZ >> Germiyan Köyü’nü Dünyaya Tanıtan Nuran Erden Kimdir?

4.      Yaşar Babanın Çiftliği

Yaşar Babanın çiftliği Germiyan Köyü gezilecek yerler arasında oldukça popüler bir mekân. 14 dönüm arazi içerisine düzenlenmiş bu çiftlik hem kahvaltınızı yapıp hem de birçok aktivite gerçekleştirebiliyorsunuz. Yaz aylarında bu eşsiz doğa içerisinde bir gün geçirmek istiyorsanız burası aynı zamanda kamp alanı olarak kullanılıyor. Bahçesinde kuğu, tavus kuşu, ördek gibi canlılara da rastlamanız mümkün. Ekim ayında ziyarete gittiğimizde kısa süreliğine kapalı olduğunu öğrendik.

5.      Germiyan Köy Pazarı

Germiyan Köyü organik tarım yapılan bir yöre. Tüm ürünlerini kendi yetiştiriyor köy halkı. Aynı zamanda kendi yetiştirdikleri bu doğal ürünleri de kurdukları köy pazarında sergiliyorlar. Domates, patlıcan, biber, zeytin, zeytinyağı, köy ekmeği gibi daha birçok ürünü üreticiden tüketiciye ilk elden satın alabilirsiniz. Burada biber ayrı bir lezzetli, domateslerin kokusu ise mis gibi toprak kokulu.

germiyan-koyu-pazari

6.      Germiyan Köy Evleri

Buram buram sanat kokan sokaklarda dolaşmak istiyorsanız Germiyan Köyünü mutlaka ziyaret etmelisiniz. Neredeyse tüm köy evlerinin duvarlarında Nuran Ablanın imzası var. Beyaz badanalı evlerin duvarlarını renk renk, desen desen motifler süslüyor. Sokaklar cıvıl cıvıl ve tertemiz. Köy evlerinin çoğu eski dokusunda kalmış. Bu da köyü ayrı bir güzel kılıyor. Resimlerle dolu evleri sayesinde köy adından daha uzun yıllar söz ettirecek gibi görünüyor.

7.      Germiyan Köyü Festivali

Geçtiğimiz yıllarda ekim ayının ilk haftası düzenlenen Germiyan Festivali bu yıl 15-16 Ekim tarihleri arasında düzenlendi. Köy katmerleri yapıldı, Damat Kurabiyeleri tadıldı. Ayrıca köye özgü ürünlerin tanıtımının yapıldığı festivalde birbirinden lezzetli köy ekmekleri de yarışıyor. Sokaklara kurulan sergilerde köyde yetişen tüm doğal ürünleri de bulabilirsiniz. Festival için evinin alt katında mini bir yöresel kıyafet sergisi hazırlayan Dilek Ablanın Otantik Evini de mutlaka ziyaret edin.

Germiyan Köyü’ne Gitmeden Önce Bunları Bilin

Germiyan Köyü turizmde gelişmeye çalışan köylerden birisi. Çok sayıda genç nüfus barındırmayan bir köy olduğu için ticari işletme sayısı henüz sınırlı. Birkaç köy halkı kendi köy evini restore ederek ticari işletme haline getirmiş. Öncelikle Germiyan köyüne gelirken bilmeniz gereken en önemli konulardan birisi, kalabalık olarak köyü ziyaret edecekseniz konaklama için mutlaka rezervasyon yaptırmalısınız. Çünkü konaklama köy içerisinde sınırlı. Kahvaltı için de çok kalabalık gurup ve turları kabul edemiyorlar. Köyün meşhur ürünlerini bilerek gidin. Böylece yöreye özgü ürünleri tatmadan köyden ayrılmamış olursunuz. Bunlarla birlikte Germiyan Köyüne gitmeden önce bilmeniz gerekenleri birlikte inceleyelim.

a)      Germiyan Köyü Nerede?

Germiyan Köyü İzmir iline bağlı Çeşme’nin bir köyüdür. Konum olarak yol üzerinde bir köy olmamasına rağmen Çeşme ve Alaçatı’ya yakınlığı sebebiyle son yıllarda oldukça rağbet görmeye başlamış. Germiyan Köyü, İzmir şehir merkezine yaklaşık 72 km uzaklıkta bir Türkmen Köyü. Ünlü turizm beldesi Çeşme’ye 23, Alaçatı’ya ise 15 km uzaklıkta. Köye ulaşım kolay. Yol üstü bir köy olmamasına rağmen yolları ulaşıma uygun.

b)      Germiyan Köyü’ne Nasıl Gidilir?

Germiyan Köyüne ulaşım için belli başlı alternatiflerden birisini tercih edebilirsiniz. Kendi şahsi aracınızla gidiyorsanız İzmir-Çeşme Otoyolu’nu tercih edebilirsiniz. Çeşme’ye varmadan Zeytinler sapağından çıkıp Çeşme istikametine giderken Germiyan Köyü levhalarını görebilirsiniz. Çeşme-Urla arası yolcu taşıyan 760 numaralı ESHOT ile de köye ulaşabilmeniz mümkün. Aynı zamanda Çeşme’den köye gelen dolmuş ve minibüsler de bulunuyor.

germiyan-koyu-6

c)      Germiyan Köyü Kaç Günde Gezilir?

Germiyan Köyü gezilecek yer bakımından sınırlı bir köy olduğu için aslında yarım gün içinde gezilip dönülebilecek bir köy. Ancak festival dönemlerinde geliyorsanız tüm gününüzü buraya ayırmak isteyebilirsiniz. Festivale denk gelmeseniz bile Germiyan Köyü gezilecek yerleri bitirdikten sonra köyden ayrılmadan Nuran Ablanın Kafesinde mutlaka bir kahve içip hoş sohbetini dinlemelisiniz. Gezecek yer sayısı sınırlı olmasına rağmen uğradığınız her yerde öyle güzel muhabbetlere denk geliyorsunuz ki, bu köyden çıkamıyorsunuz. Burada yapılan sohbetler sonrasında köyden arınmış olarak ayrılıyorsunuz.

d)      Germiyan Köyü’nde Nerede Kalınır?

Germiyan Köyü içerisinde çok sayıda konaklama yeri bulunmuyor. Bulunanlarda oda sayısı olarak sınırlı butik köy evleri. Köy içinde konaklamak istiyorsanız gidebileceğiniz tek adres Dilek Hanım’ın Otantik Köy Evi. Aile işletmesi olan Butik Köy Evinde 3 oda bulunuyor. Oda sayısı sınırlı olduğu için gelmeden mutlaka rezervasyon yapmanızı öneriyorlar. Aralık, Ocak ve Şubat aylarında gelecekseniz ne yazık ki ölü sezon olduğu için konaklama kısmı kapalı. Oda ücretlerine kahvaltı dahil değil. Gecelik oda ücretleri ise 650 lira ile 800 arasında değişiyor.

e)      Germiyan Köyü’nde Kahvaltı Yapılacak Yerler

Germiyan kadın girişimcileri ile ünlü olan bir köy. Kahvaltı için köyü ziyaret etmeyi düşünüyorsanız Dilek Hanım’ın Otantik Evi yıldızlı bir tercih olacaktır. Köyde yetişen doğal ürünlerden hazırladığı kahvaltısı enfes. Mutfağından geçerken kendi hazırladığı reçelleri, salçaları, konserveleri görmeniz mümkün. Dilek Hanım çok naif ve hoş sohbet birisi. Bir yandan onu dinlerken bir yandan kahvaltınızı yapabiliyorsunuz.

Çok kalabalık topluluklar olmamak şartıyla Nuran Ablanın Kafesinde de kahvaltı yapabilirsiniz. Nuran Abla da evinin bahçesini ziyarete gelenler için kafe olarak kullanıyor. Bahçesinde de renk renk boyadığı tabureleri, taşları görebilirsiniz. Şimdilerde kapalı olan Yaşar Babanın Çiftliği de açık dönemine denk gelirseniz kahvaltı için güzel bir alternatif olabilir.

f)       Germiyan Festivali Nedir?

Bu yıl 8. Germiyan Festivali gerçekleştirildi. 15-16 Ekim tarihleri arasında yapılan festivalde köydeki doğal ürünler sergileniyor. Söyleşiler ve eğlenceler eşliğinde festival kutlanıyor. Önceki yıllarda ekim ayının ilk haftalarında yapılan festival bu yıl bir hafta daha ileriye alınmış. Festivalde aynı zamanda “En İyi Ekmek” yarışması da düzenleniyor. Bu yarışma ile köyün en güzel ekmeği seçiliyor. Elbette meşhur ürünleri sadece köy ekmeği ile sınırlı değil. Köy katmeri, Damat Lokumu, Kopanisti Peyniri, Hurma Zeytini gibi özgün tatlarında tadımı yapılabiliyor. Festival her yıl yüzlerce insanı misafir ediyor.

g)      Germiyan Köyü Hava Durumu (Güncel)

İzmir’in incisi Germiyan Köyü’nün güncel hava durumuna bakarak gezi planlaması yapmanızı öneririz. 7 günlük ve 10 günlük Germiyan hava durumu haritası şu şekildedir:

h)      Germiyan Köyü Gezisi İçin Araba Şart mı?

Köye ulaşım için çevre ilçelerden ve İzmir’den ESHOT, minibüs ya da dolmuş ile ulaşım sağlanabiliyor. Köyü yaya olarak kolaylıkla gezebilirsiniz. Köy içerisinde araç ihtiyacı bulunmuyor. Özellikle köyü gezmek için araç kiralamak gibi bir zorunluluk yok. Kendi şahsi aracınız ile köye gelebileceğiniz gibi toplu taşıma araçlarını da tercih edebilirsiniz.

germiyan-koyu-evleri-4

a)      Germiyan Köyü’nde Evler Pahalı mı?

Germiyan Köyü’nün turizme yönelmesiyle birlikte köyün popülerliği artmaya başlamış. Konumu ve temiz havasıyla buradaki köy evleri oldukça ilgi görmeye başlamış. Sakinliği sevenler için köy vazgeçilmez bir yaşama alanı. Hâl böyle olunca da ev fiyatları da yükselmeye başlamış. Köy evleri şehirdeki ev fiyatlarıyla yarışıyor son zamanlarda.

Germiyan Köyüne Gitmeden Önce Bunlara Dikkat Edin

Ege’nin incisi Çeşme’de yer alan Germiyan köyü, yılın her dönemi ziyaretçi akınına uğruyor. Fakat köyü ilk defa keşfetmek isteyenlerin önden bilmesi ve dikkat etmesi gereken bazı kısa bilgiler var. Sizin için hup bilgi paylaşımına başlıyoruz. Yazı ayrı kışı ayrı güzel Çeşme Germiyan’a gitmeden önce bunlara dikkat edin…

germiyan-koyu-2023-2024
Germiyan Köyü
  • Germiyan köyünün en güzel dönemi ağustos, eylül ve ekim aylarıdır.
  • Germiyan’da konaklama seçeneği mevcut.
  • Çocuklu aileler için hafta sonu gezilerinde tercih edilebilecek bir köydür.
  • Köy içerisinde araçla dolaşmak mümkün olsa da yaya olarak gezmek daha keyifli.
  • Kahvaltıcıların çevresinde hafta içi park sorunu yok, fakat hafta sonu biraz sıkıntı doğabiliyor.
  • Ne zaman gelsem diye düşünüyorsanız bizce Germiyan Köyü kışın çok daha güzel.
  • Köyün yöresel lezzeti yok fakat doğal ve organik lezzetlerle keyifli menüler hazırlıyorlar.
germiyan-koyu-2023-2024-11
Germiyan Köyü

Çeşme Germiyan Köyü, Ege bölgesinde en çok ilgi çeken yerlerden biri. Özellikle Çeşme ve Alaçatı bölgesinde tatil yapanlar yaz aylarında buraya akın ediyor. Deniz yok fakat doğal köy ortamı hoş birkaç saat geçirmek için fırsat tanıyor. Sabah kahvaltısı keyifli. Erken gelip güne lezzet dolu başlayabilirsiniz. Ayrıca köy pazarından da sağlıklı ürün alışverişi yapmanızı öneriyoruz. Siz de yorum kısmına köydeki deneyimlerinizi bizimle paylaşabilirsiniz. Yorumlarınızı bekliyoruz. İyi günler dileriz.

İlginizi çekebilir: Urla Sanat Sokağı Gezilecek Yerler | 7 Gezi Noktası

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu