Haziran Ayı Kitap Tavsiyesi | Tatilde Ne Okunur? | 2024
Bir yazar ne yaptığını biliyorsa onun peşine takılırım. Ama bilmiyorsa... Eh, yaşım ilerliyor ve okunacak çok fazla kitap var. Stephan King
Yazımızın İçindekiler
Yaz ayları kitap okumak için en güzel zamanlardır. Haziran ayı kitap tavsiyesi havaların ısınmasıyla birlikte merak konusu olmaya başladı. Koskoca bir yılın yorgunluğu deniz, kum, güneş üçlüsünün yanında kitap ile çok da güzel atılır. Tatil huzuruyla beraber her şey daha bir berraklaşır. Zihinler iş stresinden bir nebze de olsa uzaklaşmıştır ne de olsa. İki yıllık pandemi süreci, eve kapanmalar sonrası bu yaz ayrı bir neşeli olmayacak mı? Haziran ayında tatilde ya da evinizde keyifle okuyabileceğiniz yedi kitabı sizler için derledim.
Bir yazar ne yaptığını biliyorsa onun peşine takılırım. Ama bilmiyorsa… Eh, yaşım ilerliyor ve okunacak çok fazla kitap var.
Stephan King
Tatilde her ne kadar sahillere, otellere ya da eğlenceli aktivitelere akın etsek de insan bazen bir kitap molası vererek ruhunu dinlendirmek istiyor. Fakat tatilin verdiği heyecan ve yoğun eğlence temposu içerisinde doğru kitapları seçmek kimi zaman zor olabiliyor. Bu sebeple Haziran ayı kitap tavsiyesi listesinde önerdiğim eserler, mutlaka bavulunuzda yer alması gereken değerde ve nitelikte eserlerdir. Anlık okuma ihtiyaçlarınızı bu kitaplar ile giderebilirsiniz.
Haziran’da ne okusam?
- Oruç Aruoba – İle
- Faruk Duman – Sus Barbatus! 1
- Hillary Jordan – Uyandığında
- D. Ouspensky – İvan Osokin’in Tuhaf Hayatı
- Ömür İklim Demir – Kum Tefrikaları
- Serhat Köroğlu – Bitmemiş Bir Cümlenin Noktasını Taşımak
- Özge Lena – Otopsi
Haziran Ayı İçin Kitap Önerileri
Haziran’da tatil planları yavaş yavaş şekillenir ve seyahat rotaları çizilir. Kimi zaman bir karavanla Ege kıyılarında gezi planlanır kimi zaman ise doğa ile iç içe bir kamp rotası oluşturulur. Tatilin bütçesi ya da boyutu ne olursa olsun çantada mutlaka bir kitap bulunur. Yola çıkmadan önce Haziran ayı kitap tavsiyesi listeme mutlaka göz atınız. Yıl içerisinde okuduğum kitapların arasından en çok beğendiklerimi sizler için derledim. Şimdiden keyifli okumalar ve huzurlu tatiller dilerim.
1) Oruç Aruoba – İle
Geçtiğimiz ay sonunda ölümünün ikinci yıl dönümüyle andığımız, yazılarındaki kendine has üslubuyla felsefe ve şiire yön veren yazar ile kitabıyla sizleri kendi içsel yolculuğunuza çıkarıyor adeta. Daha öncelerde birçok kitabını okumuş olmama rağmen sanırım İle kitabının yeri ben de çok ayrı. Oruç Aruoba yazmıyor adeta ilmek ilmek işliyor duyguları, dans ediyor kelimelerle, satır aralarında durup düşünmeye sevk ediyor okuru. Her satırı çizmek istiyorsunuz, sanki her duygu sizin içinizden geçmiş gibi hissettiriyor. Çünkü biliyor ki yazar herkes bu duygulardan az da olsa tatmış hayatta. Kitabın kapağını kapattığınızda ayrılamıyorsunuz, yatağınızın başucunda yer ediyor. Çünkü onlar sizin duygularınız.
2) Faruk Duman – Sus Barbatus! 1
Üç serilik muhteşem bir seri Sus Barbatus! Daha önce Faruk Duman kitapları ile tanışmamışsanız üzgünüm ama çok şey kaybettiniz. Ama yine geç değil Sus Barbatus! 1 serinin en sarsıcı kitabı. Yaz sıcaklarında sizi üşütecek bir kış masalı. Kar, yağan her yer için mutluluk mudur? Geçit vermez yerlerde yağan kar esarettir, çaresizliği iliklerine kadar hissetmektir. Kitapta çok fazla karakter var. Ama bu sizi korkutmasın hepsi ayrı ayrı harmanlanmış. Ama bir Kenan ve Zeynep var ki yakıyor içinizi, doğaya karşı verdikleri mücadele yoksulluğu içinizde hissettiriyor. Sadece bu da değil 80 darbesi öncesi yaşanacakların bir ön gösterimi. Nitelikli yazım tarzıyla övgülerin en iyisini hak eden, Haziran ayı kitap tavsiyesi içinde liste başı olabilecek bir kitap.
3) Hillary Jordan – Uyandığında
Bir sabah uyanıyorsunuz ve ülke din devleti haline gelmiş. Tipik din dayatmaları uygulanıyor. Eşcinsel ve feministler şeytan muamelesi görüyor, toplumun kitap okuması istenmiyor, hatta kızların pantolon giymesi bile ayıp karşılanıyor.
Alınan cezaya göre de vücudunuza bir virüs enjekte edilip renklendirme yapılıyor. Aldığınız ceza yılı kadar vücudunuzun aldığı o renkle yaşamaya mahkûm ediliyorsunuz. Hannah Payne’de saygın bir kişiyle ilişki yaşayıp hamile kalıyor ancak bu çocuğu dünyaya getirmesi mümkün değil. Kürtaj olduğu için de on altı yıl boyunca “Kırmızı” olarak yaşamak zorunda kalıyor.
Distopya sevenler için sürükleyici, dinlerin gerçek yüzünü tokat gibi yüzünüze vuran oldukça etkileyici bir eser. Yazarın Yapı Kredi Yayınlarından çıkmış çeviri tek kitabı. Yaz aylarında ilgiyle okuyabileceğiniz muhteşem bir Haziran ayı kitap tavsiyesi.
4) P. D. Ouspensky – İvan Osokin’in Tuhaf Hayatı
İvan Osokin’in Tuhaf Hayatı girdiğim kitapçı da kapak tasarımı ile ilgimi çeken bir kitap oldu. Mutlaka sizin de kapağından etkilenip arka kapak yazısına baktığınız kitaplar olmuştur. Kitapçı da ilgi çekici bir özet sununca attım çantama. İyi ki de okumuşum dediğim en iyilerim sıralamasında yüksek sıralarda olan bir eser oldu.
Size de hiç oluyor mu bilmem büyük hatalar yapıp sevdiğiniz kişiyi kaybedince bir şansım daha olsa aynı hataları yapmazdım dediğiniz. Mutlaka bu cümleyi dile getirmişliğiniz vardır. Osokin’de onlardan birisi. Bir büyücünün yardımıyla on iki yıl öncesine geri dönüyor, hatalarını tekrarlamazsa sevdiği kadını kaybetmeyeceğini düşünüyor. Hesaba katmadığı bir şey var. Kader değiştirilebilir mi? Kaderi değiştirebileceğimizi düşünerek bir kısır döngünün içerisinde kıvranır durur muyuz? Hepsi bir muamma. Son sayfaya kadar merakla okuyacağınız eşsiz bir eser. Okuyucu olarak kader sorunsalının hep aklınızın bir köşesinde olacağı felsefi yönü ağır basan bir kitap Osokin’in Tuhaf Hayatı.
5) Ömür İklim Demir – Kum Tefrikaları
Haziran ayı kitap tavsiyesi arasında mutlaka olmalı dediğim bir başka eser de Kum Tefrikaları. Yazarla tanışma kitabım Muhtelif Evhamlar Kitabıyla olmuştu. Yakın bir zamanda çıkan Kum Tefrikaları, geçmiş ile gelecek arasında etkileyici bir yolculuk.
Yurdanur halanın tek mirasçısı Doktor Mithat’a eski bir ev bırakmasıyla başlayan yolculuk, evin tek kilitli odasında bulunan günlükle yön değiştiriyor. Bu günlük Yurdanur halanın Pilot olan eşi Şevket Bey’e ait. Peki, kitabın tüm seyrini değiştiren bu günlüklerde neler yazılı? Kitap, Şevket Bey’in geçmişteki yaşamı ve Doktor Mithat’ın bugünü arasında bir köprü gibi.
Siz, geçmişten gelen sırrın bugünü etkilemesine hazır mısınız? Birçok kitabın sonu hakkında fikir yürütürüz. Ancak iddia ediyorum bu kitabın sonu ile ilgili hiçbir tahmininiz tutmayacak. Tamam, sonu böyle bitecek diye kabullendiğiniz an da bile ters köşe olacağınız başarılı bir eser.
6) Serhat Köroğlu – Bitmemiş Bir Cümlenin Noktasını Taşımak
2017 Yaşar Nabi Nayır Öykü Ödülleri’nde dikkate değer görülen Bitmemiş Bir Cümlenin Noktasını Taşımak kitabı, on yedi kısa öyküden oluşuyor. Serhat Köroğlu rafa kaldırılmayacak öyküler yaratmış. Her öyküsü ile sizi sonu gelmeyen bir yolculuğa çıkarıyor.
Bir bitmemişlik hissi var öykülerin sonunda. Hani yol devam ediyor biz de sürükleniyoruz gibi. Yazarın ilk kitabı olmasına rağmen üslubu dikkat çekici. Kısacık, devam edecekmiş hissi veren bir yol hâli. Yazarın hayatlara dokunuşundan etkilenecek, siz de benim gibi yeni kitabını sabırsızlıkla bekleyeceksiniz.
7) Özge Lena – Otopsi
Haziran ayı kitap tavsiyesi içerisinde birçok arkadaşıma hediye ettiğim, okunsun diye önüme gelen herkese ne olur oku diye ısrar ettiğim bir kitap. 71 sayfalık kısacık bir yaz kitabı. Kitabın ana karakteri bir kadın, kendimden izler bulduğum, kadınların iç sesi olabilecek nitelikte bir eser. Kadın karakterimiz yazmak istiyor, yazmak içindekileri dökmek, üretmek istiyor. Ama yazabilmek için zamanı olması gerek. Zamanı yok, onu yazmaktan alıkoyan kimliğini, annelik görevi ile yazma tutkusu arasında kuramadığı köprü arasındaki sancılı süreci aktarıyor. Peki, bu sancıları paylaştığı kim? Tablodaki kadın.
Ve bu sancılar içerisinde nedeni, niçini sorgularken buluyorsunuz kendinizi. Kadın yazmak istiyor, tek tutkusu bu yazmak. Ama neden yapmak istediklerini ertelemek zorunda? Neden bir evde taviz vermesi gereken varsa bu kadınlar oluyor? Bir kadın karşısındakini sevememeye başlayınca neden söyleyemiyor? Eşiyle birlikte olmak istemiyor ise neden anlayışla karşılanmıyor? Toplumun eleştirilerine neden hep maruz kalan kadın? Aldatılan, ikinci plana atılan hep kadın? Kadınların iç sesi, sessiz çığlığı olan bu kitabı mutlaka okuyun! Yeni ayda bambaşka kitap tavsiyelerinde buluşmak dileğiyle. Kitapla kalın, mutlu kalın.
Haziran Ayında Okunacak 10 Dünya Klasiklerinden Kitap Önerisi
Haziran ayında okunabilecek dünya klasiklerinden bazı öneriler:
“Ulysses” – James Joyce: Bu modernist roman, İrlandalı yazar James Joyce’un en önemli eserlerinden biridir ve Dublin’de geçen bir günü anlatır.
“Madame Bovary” – Gustave Flaubert: Fransız yazar Gustave Flaubert’in klasikleşmiş eseri, Emma Bovary’nin sıradışı hayallerini ve hayal kırıklıklarını anlatır.
“Gün Batarken” – Ernest Hemingway: Nobel ödüllü yazar Ernest Hemingway’in ünlü eseri, İspanya İç Savaşı’nı konu alır ve savaşın etkilerini insan psikolojisi üzerinden inceler.
“Don Kişot” – Miguel de Cervantes: Miguel de Cervantes’in 17. yüzyılın en önemli edebi eserlerinden biri olan bu roman, sıradışı bir maceracının hikayesini anlatır.
“Sefiller” – Victor Hugo: Fransız yazar Victor Hugo’nun en ünlü eseri olan bu roman, Fransız Devrimi döneminde geçer ve insanlık, adalet ve iyilik gibi temaları işler.
“Karamazov Kardeşler” – Fyodor Dostoyevski: Rus yazar Fyodor Dostoyevski’nin başyapıtı olan bu roman, ahlaki ve felsefi sorunları ele alır ve bir aile dramını anlatır.
“Gurur ve Önyargı” – Jane Austen: İngiliz yazar Jane Austen’in klasikleşmiş eseri, Elizabeth Bennet ve Mr. Darcy’nin karmaşık ilişkisini anlatır ve toplumsal normları eleştirir.
“Savaş ve Barış” – Lev Tolstoy: Rus yazar Lev Tolstoy’un epik romanı, Napolyon’un Rusya seferini ve bu seferin etkilerini ele alır.
“Kültür ve Emperyalizm” – Edward Said: Edward Said’in önemli eleştirel eseri, Batı’nın Doğu’ya yönelik bakış açısını inceler ve kültürel emperyalizmi eleştirir.
“Beloved” – Toni Morrison: Nobel ödüllü yazar Toni Morrison’ın ünlü eseri, Amerika’da kölelik dönemini ve köleliğin mirasını konu alır.
Bu kitaplar, çeşitli dönemlerden ve kültürlerden önemli eserlerdir ve Haziran ayında keyifli bir okuma deneyimi sunabilirler.
Hazırlayan: Nihal İlhan
İlginizi Çekebilir: Karşıyaka Sahafları