Karakola ifade verdikten sonra ne olur? sorusuyla günümüzde hemen herkes karşılaşabilir. Hukuk devletinde yaşıyoruz ve toplum içerisinde yaşanabilecek anlaşmazlıklardan sonra yetkili mercilere ifade vermeye çağrılabilir bireyler. Öncelikle bunun bir davet olduğunu belirtelim. Yani talep edilen bir durum üzerine bireyin de fikrini almak için yapılan davet işlemidir. Herhangi bir suçlu yaklaşımında bulunulmaz. Standart bir prosedür olarak kişinin söylemleri kayıt altına alınır. Peki sonrasında ne olur? İşte yanıtı…
Karakola ifade verdikten sonra 2 farklı şey olma ihtimali ortaya çıkar. Bunlardan ilki tutuklama talebiyle şüpheliyi Sulh Ceza Hakimliğine sevk etmektir. Böyle bir durum karşısında kişi karakoldan doğruca nöbetçi mahkemeye sevk edilmektedir. Savcı ifadesini alır ve sonrasındaki süreci belirler. Ayrıca dilerse gözaltı kararı da çıkarılabilir. Diğer bir seçenek de dosya adli kontrol istemiyle bölgedeki Sulh Ceza’ya gönderilmektedir. Buradan sonraki süreçte dava açılıp açılmayacağı yetkililer tarafından belirlenir. İfadesi alınan kişi ise sonuç çıkana kadar normal yaşantısına geri döner. Karakola ifade verdikten sonra ne olur? sorusunun en temel yanıtı bu iki seçenektir. Şimdi de detaylara göz atacağız.

Karakola İfade Verdikten Sonraki Süreç
İnsanlar bildiği ya da bilmediği bir ithamdan dolayı karakola ifade vermek için davet edilebilir. Bu öncelikle davet yoluyla yapılır. Ancak davete icap edilmediği taktirde tutukla kararıyla zorla getirme uygulanabilmektedir. Karakola ifade verdikten sonra ne olur? sorusuna temel olarak ya tutuklama talebinde bulunulur ya da serbest bırakılır demek mümkün. Peki ama süreç nasıl işler? Hangi durumlarda tutuklama ya da salıverme yapılmaktadır? İşte cevabı…
Karakola İfade Verdikten Sonra Tutuklama Çıkar mı?
Bu konunun cevabı suçun niteliğine göre farklılık göstermektedir. Kanunların belirlediği basit suç ve ithamlarda böyle bir uygulamaya gerek görülmez. Kişi ifadesini verdikten sonra evine dönebilir. Bundan sonra adli inceleme başlatılır. İhtiyaç duyulması halinde kişinin yeniden ifadesine başvurulabilir. Bunun için de tekrar çağrılma işlemi uygulanır.
Karakola ifade verdikten sonra ne olur? sorunsalının bir diğer boyutu da davanın açılacağı süredir. Ne zaman açılacağı sabit bir konu değil. Dosyanın niteliği, soruşturmanın derinliği ve suçun boyutu dava açılma süresini belirleyen faktörlerdir. Kimi zaman hemen ertesi gün dava dosyası oluşturulurken bazen de 1-2 sürebilmektedir. Mahkemelerdeki yoğunluklar düşünüldüğünde ortalama dava açma süresinin 6 ay olduğunu söylemek mümkün.
Karakoldaki ifadeden sonra tutuklama uygulaması yapılabilir. Bunun için ifadeyi alan memurların suç niteliği taşıdığına karar vermesi yeterli olacaktır. İfade sonucunda ya yargılama talebinde bulunulur ya da serbest bırakılır. Bu nedenle bir avukat ile ifade verme işlemlerinin gerçekleştirilmesi önerilmektedir. Böylece haklarınızı daha sağlıklı koruyabilmektesiniz. Ama bu bir zorunluluk değil. Yasalara göre her kişi kendini savunma hakkına sahiptir.

Karakola İfade Verdikten Sonra Serbest Bırakırlar mı?
Bunun yanıtı vereceğiniz ifadeye ve masumiyet seviyenize bağlıdır. Karakola ifade verdikten sonra eğer masum olduğunuza yetkililer karar kılar ise serbest bırakılırsınız. Aksi durumda tutuklama talebiyle Sulh Ceza Mahkemesi hakimliğine sevk edilmeniz kaçınılmaz olacaktır. Buna itiraz hakkınız yok. Ama savunmanızı savcılık karşısında yapabilir, dilerseniz serbest bırakılma talebinde bulunabilirsiniz.
Karakola İfade Verdikten Sonra Tekrar Çağırırlar mı?
Polise verilen ifadenin ardından salıverilen bireyler, savcılık tarafından talep edilmesi halinde yeniden ifadeye çağrılabilir. Bu TCK kapsamında uygulanan yasal bir süreçtir. Ayrıca karakola davet edilebileceği gibi aynı zamanda savcılığa da çağrılabilir bireyler. Savcılar ise ifadeyi adliyelerde almaktadır.
Polise İfade Verince Ne Olur?
Polisler savcılık talimatıyla ifade almak ile yükümlüdürler. Aynı zamanda sonrasında ne olacağını da belirleme yetkileri vardır. Yani tutuklama ve serbest bırakma taleplerinde bulunarak sürecin gidişatını belirleyebiliyorlar. Bunu hemen ifade zamanında yapabilecekleri gibi dilerlerse sonraki günlerde de yapabilmektedirler.
Karakola İfade Verdikten Sonra Dava Ne Zaman Açılır?
Bunun net bir süresi yok. Hemen o gün içerisinde de dava açılabiliyor ya da 1-2 sene sonra da bu mümkün olabiliyor. Tamamen mahkemelerin yoğunluğuyla alakalı bir durumdur. Süreci E-Devlet üyeliğiniz üzerinden takip edebiliyorsunuz. Eğer hakkınızda bir dava açılırsa bu platform üzerinden anlık görebiliyor, duruşma zamanlarını ve yerini öğrenebiliyorsunuz.
İlginizi çekebilir: Dini Sorgulayan Kitaplar