Muazzez İlmiye Çığ Öldü mü? | Yaşıyor mu? | Kaç Yaşında? | 2024

Sümer tablet ve yazılarını yıllarca okumuş ve incelemiştir. Ve dinlerin çıkış noktasını gerçek kaynaklar ile Sümerlilere dayandırmaktadır. Onun kitaplarını okurken bildiğiniz dini bilgilerin çoğunun batıl inanç ve geleneksel olduğuna kanaat getiriyorsunuz. Bir asrı devirmiş sümeroloji kraliçesi Sümeroloji alanında yazdığı eserler ile dünyaca tanınmaktadır. Belki de Sümer tabletlerinden uzun yaşamın sırrını bulmuştur olamaz mı?

Muazzez İlmiye Çığ öldü mü? sorusu sık sık gündeme gelen konulardan birisi. 108 yaşındaki yaşayan efsane Muazzez İlmiye Çığ, Hititoloji ve Sümeroloji eğitimi almış bilim insanı ve tarihçidir. 108 yaşında olmasına rağmen yakın tarihlerde katıldığı programlarla ne kadar enerjik ve hayat dolu olduğunu görmekteyiz. Eşsiz bir bilgi birikimine sahip olan Muazzez İlmiye Çığ Uygarlığın Kökeni Sümerliler araştırmaları ile dikkat çekmektedir.

Sümer tablet ve yazılarını yıllarca okumuş ve incelemiştir. Ve dinlerin çıkış noktasını gerçek kaynaklar ile Sümerlilere dayandırmaktadır. Onun kitaplarını okurken bildiğiniz dini bilgilerin çoğunun batıl inanç ve geleneksel olduğuna kanaat getiriyorsunuz. Bir asrı devirmiş sümeroloji kraliçesi Sümeroloji alanında yazdığı eserler ile dünyaca tanınmaktadır. Belki de Sümer tabletlerinden uzun yaşamın sırrını bulmuştur olamaz mı?

muazzez-ilmiye-cig-oldu-mu-1
Muazzez İlmiye Çığ Öldü mü?

Muazzez İlmiye Çığ Hayatı

Muazzez İlmiye Çığ hayatı bir asra sığdırılmış eşsiz bilgi birikimi ile dolu. 20 Haziran 1914 yılında dünyaya gelen Çığ yazdığı birbirinden kıymetli eserlerle yıllar geçse bile adından hep söz ettirecek bir tarihçi. Anne ve babası Kırım göçmeni olup, İzmir’de ikamet ettikleri sırada 1919 yılında meydana gelen İzmir işgalinin ardından Çorum’a yerleştiler.

1936 yılında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Hititoloji eğitimine başladı. Eğitimi sırasında Sümer ve Akad Dilleri ve Mezopotamya Kültürü dersleri aldı. Muazzez İlmiye Çığ, akademisyenlik yerine müzede çalışmayı tercih etti. Burada uzman olarak çalışırken müzenin deposunda yer alan Sümer, Akad ve Hitit dillerinde yazılmış binlerce tableti numaralandırdı ve bittiğinde 74 bin tabletten oluşan çivi yazılı belgeler arşivi ortaya çıkmış oldu.

Muazzez İlmiye Çığ hayatı boyunca birçok ülkede yaptığı çalışmalar ile adından sıkça söz ettirdi. 1972 yılında çok sevdiği arkeoloji bölümünden emekliye ayrıldı. Emekliye ayrılmış olsa ile çalışmalarına devam etti. Philadelphia Üniversitesi Müzesi Tabletler bölümü başkanı Prof. Kramer ile yaptığı birçok araştırma sonucunda Sümer edebiyatına yeni konular ilave etti.

2007 yılına gelindiğinde “Vatandaşlık Tepkilerim” isimli kitabıyla “halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek” tezi ile ne yazık ki yargılandı ancak ilk duruşmada aklandı. Yurt dışında birçok üniversite kütüphanesine dağıtılmış bir kitaptan bahsediyoruz. Muazzez İlmiye Çığ hayatı boyunca bizlere çok sayıda eser kazandırmış yeri doldurulamayacak tarihçilerimizdendir.

Muazzez İlmiye Çığ Yaşıyor mu?

Belki de her yıl merak edilen ve gündeme gelen bir konu Muazzez İlmiye Çığ öldü mü? sorusu. Muazzez İlmiye Çığ Mersin’de sağlıklı bir şekilde yaşamına devam ediyor. 108 yaşındaki Sümer Kraliçesi evinde kedisi ve ailesi ile birlikte yaşıyor. Halen güncel araştırmaları takip edip, kitap okuyarak zamanını değerlendiriyor. Eşsiz bilgi birikimi ile uzun yıllar daha bizimle birlikte olmaya devam edecek.

Muazzez İlmiye Çığ Kaç Yaşında?

2024 yılı itibariyle 110 yaşına giren, bir asrı devirmiş tarihçi yaşamına Mersin’de devam ediyor. Neşeli ve eğlenceli yapısı ile herkesin sevdiği Muazzez İlmiye Çığ Atatürk’ün de tavsiyesi ile Hititoloji bölümünü tercih etti. Ve eğitimini bu yolda tamamladı. Hayatı, yaptıkları, araştırmaları ile hep merak edilen bir yazar olmaya devam ediyor.

Muazzez İlmiye Çığ Doğum Tarihi

Geçtiğimiz aylarda yeni yaşını kutlayan Muazzez İlmiye Çığ 20 Haziran 1914 doğumlu. Sağlıklı ve hayat dolu yaşamıyla gençlere de örnek oluyor. Muazzez İlmiye Çığ hayatı boyunca kendisini okumaya ve araştırmaya adadı. Gençlere de tavsiyesi her zaman okuması ve araştırması, koydukları hedefte her zaman ilerlemeleri yönünde. Okunmayan, öğrendiği bilgileri başkasına aktarmayan nesilin boş yaşadığını düşünüyor. O nedenle de boşa yaşanmış bir ömrün kimseye faydası olmayacağı görüşünde. Uzun yaşamın sırrı da bu belki de.

Muazzez İlmiye Çığ Hayatı

Muazzez İlmiye Çığ, Türk arkeoloji ve Sumeroloji alanında önemli bir figürdür. İşte kısa bir özgeçmişi:

Muazzez İlmiye Çığ, 20 Haziran 1914’te İstanbul’da doğdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü’nü bitirdikten sonra, 1939’da Sümer kültürü ve dilbilimine olan ilgisi nedeniyle Sümeroloji üzerine çalışmalar yapmak üzere İstanbul Üniversitesi’nde asistan olarak göreve başladı.

Çığ, Sümerlerin yazılı kültürünü, mitolojilerini ve dini inançlarını araştırdı ve bu alanda önemli çalışmalar yaptı. Sümerlerin tarihine ve yaşam tarzına dair derinlemesine çalışmalarıyla tanındı. Ayrıca, Sümer mitolojisinin ve yazılı kaynaklarının Türk mitolojisi ve folkloruyla ilişkilerini de inceledi.

Muazzez İlmiye Çığ, özellikle Sümerlerin kadın tanrıçaları ve kadın figürlerine odaklanarak, kadınların antik dönemlerdeki sosyal ve kültürel rollerini anlamaya çalıştı. Ayrıca, Türkiye’de kadın hakları ve feminist hareketlerin önde gelen isimlerinden biri olarak bilinir.

90’lı yıllarda Türkiye’de pek çok tartışmaya konu olan evrenin yaşını ve kadınların sosyal statülerini konu alan çıkışlarıyla da tanınır. Çığ, Türkiye’deki bilim camiasında ve toplumda önemli bir figür olarak kabul edilir.

Muazzez İlmiye Çığ, Türk kültür ve bilim dünyüne katkıları nedeniyle birçok ödül ve takdir almış, eserleri Türkçe dışında birçok dile çevrilmiştir. Uzun ve üretken bir yaşamın ardından, 10 Ocak 2019’da İstanbul’da vefat etmiştir.

İlginizi çekebilir: Mardin Gezi Rehberi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu