Onat Kutlar Kimdir? | Eserleri ve Hayatı | Nasıl Öldü? | 2024

Onat Kutlar kimdir? Yazar ve şair kimliğinin yanı sıra senarist olarak da tanınan Onat Kutlar, “Hakkari’de Bir Mevsim”,”Yusuf ile Kenan” ve ”Hazal” filmlerinin senaryoları ile film festivallerinde birçok ödül almıştır. 58 yıllık ömrü boyunca birçok şiir, öykü kitabı yazdı, çeviri ve dergi yazıları ile dikkat çekti. 1985’te Berlin Film Festivalinde jüri üyesi oldu. Yurt içi ve yurt dışında yaptığı filmler, senaryolar ile çok sayıda ödüle layık görüldü.

Onat Kutlar kimdir? Yazar ve şair kimliğinin yanı sıra senarist olarak da tanınan Onat Kutlar, “Hakkari’de Bir Mevsim”,”Yusuf ile Kenan” ve ”Hazal” filmlerinin senaryoları ile film festivallerinde birçok ödül almıştır. 58 yıllık ömrü boyunca birçok şiir, öykü kitabı yazdı, çeviri ve dergi yazıları ile dikkat çekti. 1985’te Berlin Film Festivalinde jüri üyesi oldu. Yurt içi ve yurt dışında yaptığı filmler, senaryolar ile çok sayıda ödüle layık görüldü.

1959 yılında yayınlamış olduğu “İshak” öykü kitabı ile edebiyat dünyasındaki yerini sağlamlaştırdı ve 1960 yılına gelindiğinde Türk Dil Kurumu ödülünü aldı. Bugüne kadar yazdığı şiirler ve dergilerde yayımlanan yazılarından sonra “İshak” öykü kitabının yeri onun için ayrı oldu. 1989 yıllarına gelindiğinde ise, Füruğ Ferruhzad’ın şiirlerinden bir seçkiyi Celal Hosrovşahi ile beraber çevirdikten sonra Sonsuz Günbatımı ismi ile yayımladı. Erken yaşta öldürülmemiş olsaydı daha birçok güzel esere imza atabilirdi.

Onat Kutlar Hayatı

Aslen Gaziantepli olan Onat Kutlar, 25 Ocak 1936 yılında Antalya’nın Alanya ilçesinde dünyaya gelmiştir. Hakim bir babanın oğlu olduğu için belli bir yaşa kadar şehir değiştirmek zorunda kaldı. Yazdığı öyküleri daha lise yıllarında çıkarmış olduğu dergide yayınladı. Üniversite yıllarına gelindiğinde Hukuk Fakültesinde okurken son dersinin sınavına girmeyerek radikal bir karar alıp felsefe okumak için Paris’e gitti. İki yıl felsefe eğitimi aldıktan sonra yurda döndüğünde Doğan Kardeş Dergisinde yazmaya başladı.

1959 yılında çıkardığı öykü kitabı olan “İshak” ile 1960 yılında Türk Dil Kurumu ödülüne layık görüldü. İshak öykü kitabı herkes tarafından tanınmasını sağlayan eserlerinden birisidir. Onat Kutlar hayatı boyunca bıraktığı eserler ile birçok ödül aldı. 1965 yılında Sinematek derneğini ve yine bu yıllar içerisinde Yeni Sinema dergisini kurdu. Bu dernek ile dünya çapında başarılara imza atıp derneğin başkanlığını yaptı. 1975 yılında Polonya Kültür Madalyası ödülünü aldı. Berlin film festivaline de jüri üyesi olarak katıldı.

onat-kutlar-kimdir-2
Onat Kutlar Kimdir?

Onat Kutlar kimdir? denildiğinde bahsedilmesi gereken ödüllerden birisi de “Yusuf ile Kenan”, “Hazal” ve “Hakkari’de Bir Mevsim” isminde yazdığı üç senaryo ile yurtiçi ve yurtdışındaki festivallerden aldığı ödüllerdir. Aynı zamanda İstanbul Film Festivali Düzenleme Kurulu’nda ve İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı İcra Kurulu’nda da görev yaptı. Ölümünün ardından “Unutulmuş Kent” adlı şiir kitabı da Fransa’da Rauyamont Vakfı tarafından yayınlandı.

Meydan, Yeni Sinema, Milliyet Sanat, Papirüs, Gösteri gibi dergilerde çıkan sinema yazılarını Sinema Bir Şenliktir de derledi. Ölümünün ardından Cumhuriyet gazetesindeki yazıları Gündemdeki Konu ve Gündemdeki Sanatçı adıyla kitaplaştırıldı. Onat Kutlar 1984 yılında Filiz Kutlar ile hayatını birleştirdi. Ve bu evlilikten de Gazel ve Mazlum isminde iki oğlu vardır.

Onat Kutlar Ölümü

Onat Kutlar ölümü tüm ülkede büyük yankı uyandırdı. Çünkü Onat Kutlar’ın ölümü normal bir ölüm değildi. Son dönemlerde hümanist yazarlar ile ilgili tehditlerin fazla olduğu bir dönemdi. Aslında tehditler de böylesi bir saldırının yapılabileceğinin sinyalini veriyordu. Onat Kutlar,  30 Aralık 1994’te The Marmara Otel’de dostları ile buluştuğu bir anda pastane katında gerçekleşen bir bombalı saldırıya uğradı.

Parça tesirli olan bomba patlama anında omuriliğine saplandı ve olay yerinde felç olmasına sebep oldu. Aslında olay anında bacaklarını hareket ettiremediğinde anlamıştı. Terör örgütünün üstlendiği saldırı da Onat Kutlar ile birlikte Arkeolog Yasemin Cebenoyan da ağır yaralandı. Ancak tüm müdahalelere rağmen Yasemin Cebenoyan olay yerinde yaşamını yitirdi. Tedavisi için kaldırıldığı hastanede durumu zaman zaman iyiye gider gibi olsa da iyileşme gösteremedi.

Hastanede sürdürdüğü 11 günlük yaşam mücadelesinin ardından hayatını kaybetti. Tam olarak kimin yaptığı bile tespit edilemeyip, olay yerindeki delillerin de karartıldığı düşünülecekti. Birçok faili meçhul saldırıya bir yenisi daha eklenmiş oldu. Onat Kutlar hayatı boyunca birbirinden kıymetli eserler bıraktı ve o eserler ile anılmaya halen devam ediyor.

Onat Kutlar Sahnesi

Gaziantep’te Onat Kutlar adının verildiği bir tiyatro salonu bulunuyor. 399 koltuk sayılı bu sahnede izleyiciler tarafından ilgi çeken oyunlar seyirci ile buluşturuluyor. Konum olarak Gaziantep Belediye binası yanında bulunan Onat Kutlar sahnesi tiyatro oyunlarının yanı sıra birbirinden güzel sergilere de ev sahipliği yapıyor. Böylece Onat Kutlar ismi halen yaşamaya devam ediyor.

Onat Kutlar Eserleri

Onat Kutlar kimdir? denildiğinde gelecek kuşaklara aktarılabilecek en güzel nokta sanırım bıraktığı birbirinden kıymetli eserleri olacaktır. Yazdığı kitaplar, çıkardığı dergiler ve yazdığı senaryolar halen okunmakta ve gelecek kuşaklara ışık olmaya devam etmektedir. Ardında bıraktığı senaryo ve eserlere bakacak olursak;

Onat Kutlar’ın hayatı boyunca yayımlanan eserleri:

İshak – 1959 (öykü)

Sinema Bir Şenliktir – 1984 (deneme)

Yeter ki Kararmasın – 1985 (deneme)

Bahar İsyancıdır – 1986 (deneme)

Peralı Bir Aşk İçin Divan – 1981 (şiir)

Unutulmuş Kent – 1986 (şiir)

Gündemdeki Sanatçı – 1995

Gündemdeki Konu

Senaryoları:

Yer Çekimli Aşklar – 1995

Hakkari’de Bir Mevsim – 1983

Hazal – 1979

Yusuf ile Kenan – 1979

Onat Kutlar Sözleri

 “Ne kadar çok öldük, yaşamak için…”

 

“Hiçbir kutsal amaç, hiçbir ideoloji, hiçbir hak, hiçbir öfke, hiçbir yetki doğrulamaz öldürmeyi.”

 

“Bu gülüşü koruyacağım her zaman. Her zaman, ölürken bile.”

Özetlemek gerekirse Onat Kutlar, Türk şair, yazar ve sinema eleştirmeniydi. 1995 yılında, İstanbul’da yaşayan Onat Kutlar, 14 Mayıs’ta evinde silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Saldırının nedeni, hala tam olarak aydınlatılamamıştır ve cinayetin arkasındaki gerçek sebep hala netlik kazanmamıştır. Ancak, Onat Kutlar’ın ölümü, Türk edebiyat ve kültür dünyasında büyük bir şok ve üzüntü yaratmıştır. Çok yönlü bir entelektüel olan Kutlar, şiirleri, öyküleri ve sinema eleştirileriyle Türk edebiyatına ve kültürüne önemli katkılarda bulunmuştur. Ölümü, birçok insan için büyük bir kayıp olarak kabul edilmiştir.

 

İlginizi Çekebilir: Turan Dursun Kimdir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu