Şirince Kilisesi | Az Bilinen Aziz Dimitrius Kilisesi | 2024
Şirince kilisesi, Şirince’yi ziyaret ettiğinizde gezebileceğiniz tarihi yapılar arasında ilk sırada yer alıyor. Tarihi dokusu korunarak günümüze kadar gelmiş olan köyde Aziz Dimitrius Kilisesi ve John The Baptist Kiliseleri yıkılmadan ayakta durmayı başarmış yapılar arasında.
Yazımızın İçindekiler
Şirince kilisesi, Şirince’yi ziyaret ettiğinizde gezebileceğiniz tarihi yapılar arasında ilk sırada yer alıyor. Tarihi dokusu korunarak günümüze kadar gelmiş olan köyde Aziz Dimitrius Kilisesi ve John The Baptist Kiliseleri yıkılmadan ayakta durmayı başarmış yapılar arasında. Her iki Şirince Kilisesi’nin de yakın tarihlerde restorasyonları yapılmış. Arnavut kaldırımlı sokaklardan yürüyerek ulaştığınız John Baptist Kilisesi girişinde sizi köylü teyzelerin tazecik toplayıp sattığı mis kokulu baharatlar karşılıyor. Zengin baharat çeşitliliği ve rengarenk süslenmiş sokaklardan geçerek ulaşıyorsunuz kiliselere.
Şirince Kilisesi Tarihi
Şirince, eski ismiyle hatırlayacak olursak Çirkince köyü eski bir Rum köyü. Köy ev yapımı şarapları, zeytinyağları, genel dokusuna bakıldığında benzer mimarisi ile dikkat çekiyor. Şirince köyünün konumu gereği ilgi görmesi ile birlikte son yıllarda özellikle popülerliği artmış. Çarşı içerisinde gezdiğinizde neredeyse her evin butik otel olduğunu görebilirsiniz. Aynı zamanda köy içerisinde iki eski kilise bulunuyor. Şirince kilisesi denildiğinde de akla Aziz Dimitrius ve John The Baptist kiliseleri geliyor.
Her iki kilisenin de bu bölgeye gelip yerleşmiş Rumlar tarafından yapıldığı bilinmektedir. Aziz Dimitrius kilisesi Ahşap Tonozlu Kilise diye de anılmaktadır. Bunun sebebi ise, kullanılan yapı malzemesinin ahşap tonozlardan inşa edilmesidir. Buradaki ahşap işlemeler şimdiki halinde bile benzersiz güzelliktedir. John The Baptisit kilisesi ise bahçesindeki dilek havuzu nedeniyle havuzlu kilise olarak bilinmektedir. Şirince köyüne geldiğinizde bu iki tarihi yapıyı gezmeden turunuzu tamamlamayın.
Aziz Dimitrius Kilisesi
Gerçek ismi günümüzde tam olarak bilinemeyen Şirince kilisesi, Selçuk ilçesinin Şirince köyü girişindeki küçük tepe üzerinde yer alıyor. Şirince’ye girerken sağ taraftaki küçük tepenin üzerinde Aziz Dimitrius Kilisesi sizi karşılıyor. 19. Yüzyıl mimarisi olan yapı Şirince köyünde yaşayan Rumlar tarafından inşa edilmiş. Ahşap tonoz malzemesi kullanılarak yapılan kilise 2012 yılına kadar harabe durumdaydı ve ziyarete uygun değildi. 2012 yılında yapılan restorasyon sonrasında ziyarete açıldı.
Kurtuluş savaşı sonrasında Yunanistan göç eden göçmenler tarafından bir süre cami olarak kullanıldığında bilinmektedir. Dikdörtgen planlı olan yapı bir bazilika üslubunda yapılmıştır. Kilise içerisindeki mermer tabanlar ve taş döşemelerin bir kısmının Selçuk ilçesinde yer alan İsa Bey Camisi ve St. Jean Bazilikasından getirildiği tahmin edilmektedir.
Bu küçük ibadet yeri sekiz pencere ile aydınlatılmış, üç yönlü mihrap ve duvarları freskler ile süslenmiştir. Günümüzde halen bu fresklere rastlamak mümkündür. Bu fresklerde 12 Havari resimleri yer almaktadır. Aynı zamanda ahşap oymalar halen dikkat çekici güzelliktedir.
John The Baptist Kilisesi
Şirince köyü içerisinde yüksek bir teras üzerine inşa edilmiş yapı Şirince köyünü panoramik olarak görebileceğiniz bir konumda yer alıyor. Kilisenin 1800 yılında gerçekleşen deprem sonrasında yıkıldığı ve yerine bu yapının inşa edildiği düşünülüyor. Kubbeli kilise diye de bilinen bu ibadethane Vaftizci Yahya adına Heliapolisin kutsal rahibinin emri ile Siphnoslu Kallinikosun yardımları sayesinde 1805 yılında yeniden yapıldı.
Kilisenin ilgi çekici bir yanı da bulunduğu yerin bir özel mülkiyet içerisinde yer alması. Kiliseye girmeden önce bulunduğu evin avlu kısmından geçerek ulaşıyorsunuz. Evin altı da şarap mahzeni olarak kullanılıyor. Avlu içerisinde bulunan işletmeler alışılmışın dışında. Elbette ki günümüzdeki haline gelene kadar birçok restorasyon çalışmasından geçmiş. Kilise üç nefli olup dikdörtgen bir plana sahip. Bahçesinde aynı zamanda eski bir yapı olan dilek havuzu yer alıyor. Havuz içerisinde yuvarlak küçük bir boşluk daha yer alıyor, buraya atılabilen paralar sonrasında dileğinizin gerçek olacağına inanılmış. Dilekler gerçek olur mu olmaz mı bilinmez elbette ama ciddi bir kazanç sağladığı da bir gerçek. Küçük bir tavsiye bırakacak olursak paranızı bu boşluğa denk getirmek kolay değil, olmuyorsa çok da zorlamamakta fayda var.
Şirince Kilisesi Şarap Mahzeni
Şirince kilisesi şarap mahzeni, John The Baptist Kilisesi içerisindeki özel mülkiyet olan evin alt katında yer alıyor. Tarihi mahzenin de kilisenin yapıldığı dönemlerden günümüze geldiği düşünülüyor. Üst katı kafe ve hediyelik eşya yeri olarak kullanılan mahzenin alt katında o atmosferi görüp, şarap tadımı yapabiliyorsunuz. Burada tadım yaptığınız şaraplar bilindik şaraplardan farklı olarak meyve aromaları ile tatlandırılmış. Aynı zamanda mahzende yer alan kartonlar üzerine yazılmış notlar da hem eğlenceli hem de ortama ayrı bir felsefe kazandırmış.
Şirince köyüne geldiğinizde illa ki şarap tadımı yapmadan çıkamıyorsunuz. Şarap tadımı yapmayı düşünüyorsanız tarihi mahzeni ziyaret edip burada tadım yapmanızı öneririm. Sizler de benim gibi karanlık ve loş ortamları seviyorsanız eminim ilginizi çekecektir. Bu arada meyve aromaları bir iki çeşit ile sınırlı değil. Çikolatalı şaraptan, ballı zencefilli sıcak şaraba, yaz ve kış meyvelerinden karışık meyve aromalı şarap çeşidine kadar birçok alternatif bulunabiliyor. O nedenle en merak ettiklerinizi tatmanızı öneririm. Şişe ile satın almak istemeyenler için de burayı gezerken bir kadeh satın alıp bu atmosferi yaşayabilirsiniz. Şirince de gezilecek yerler listenize eklemeyi unutmayın.
İlginizi çekebilir: Mardin Gezi Rehberi