SeyahatAnadolu

Urfa Gezi Rehberi | Şanlıurfa’da Gezilecek 9 Harika Yer

Peygamberler şehri olarak tanıdığımız Şanlıurfa’ya gidip de büyülenmemek imkânsız. Bu sebeple Urfa gezi rehberi deneyimlerimizi sizler ile paylaştık. Halk hikâyelerine konu olmuş kutsal bir şehir gözüyle bakılıyor bu topraklara. Uçaktan iner inmez buranın atmosferi sarıyor sizi, gezmeye başlamadan büyülenmeye hazırsınız zaten. Bahar aylarının yeni giriş yaptığı aylarda ziyaret ettiğimiz için hava serin ama güneş bizden yana. Urfa’da gezilecek yerler çok fazla ama sınırlı bir vakit içerisinde gelebildiğimiz için en dikkat çekici yerlerini gezmek için yola çıktık. Bu harika şehir için gezi rehberi hazırlandığımızda liste çok uzundu ama sınırlı vakitte en önemli noktalarını gezmek istedik.

Şanlıurfa son yıllarda tüm dünyanın odak noktası olmuş bir şehir. Bunun en önemli sebebi de, insanlık tarihine dair edinilmiş tüm bilinenleri unutturan kazı çalışmalarının yapılıyor olması. 1993 yıllarına gelindiğinde Balıklıgöl’e yakın merkezi bir konumda bulunan “Urfa Adamı” diye isimlendirilmiş olan heykelin MÖ. 9500’lere dayandığı gözlemlenmiş. Bu da bize Urfa şehrinde insan yerleşiminin çok eski dönem olan Neolitik Döneme dayandığını gösteriyor. 1997 yılına gelindiğinde ise Göbeklitepe’de yapılan kazılardan elde edilen bulguların ise tüm dünyayı sarsacağı elbette ki beklenmiyordu.

urfada-gezilecek-yerler-balikligol-efsanesi

Ancak Göbeklitepe, insanlık tarihine dair tüm bildiklerimizi unutturdu. Dünyanın en eski taş anıtlarından biri olarak kabul gören 12.000 yıllık megalitik yapı Urfa’nın artık en önemli noktası. Tüm bunların yanı sıra Şanlıurfa birçok medeniyete de ev sahipliği yapmış bir şehir. Roma ve Bizans İmparatorluklarının hâkimiyetinde de kaldığı için Hristiyanlık tarihinde önemli bir yere sahip. Urfa bu dönemlerde Süryani kültür merkezi konumunda bir şehir. Süryaniler azınlık da olsa hâlâ bu bölgede ikamet ediyorlar.

Şanlıurfa’da Gezilecek Yerler

Peygamberler şehri olarak da bilinen bu güzide ilimizde gezmek için çok uzun sürelerin gerektiğini belirtelim. Tam gezi programı derken bir yeni keşfedilmeye değer unsur ile karşılaşıyorsunuz. Özellikle de Göbeklitepe ve diğer arkeolojik kazı alanlarının ortaya çıkmasıyla birlikte tur programlarının uzadığını belirtelim. Eğer bir seyahat düşünceniz var ise uzun bir süre belirlemenizi öneririz.

Şehir, yaz aylarında sıcak ve kurak, kış aylarında ise soğuk bir iklime sahip. O nedenle gezilebilecek en güzel dönem bahar ayları. Soğuk kış şartlarının azalmaya başladığı, bunaltıcı sıcakların da henüz başlamadığı bu dönemler gezmeye en müsait zamanlar. Muhteşem bir kültür gezisine hazırsanız, Şanlıurfa’da gezilecek yerler neresi? Urfa’nın neyi meşhur? Urfa’da ne yapılır? Gelin hep birlikte hepsine cevap bulalım. Bizim kültüre doyduğumuz, her anından etkilendiğimiz, uçsuz bucaksız Mezopotamya topraklarından ayrılmak istemediğimiz muhteşem bir Şanlıurfa gezi rehberi oldu.

Urfa’ya gelince mutlaka görülmesi gereken yerler listesi:

  1. Göbeklitepe
  2. Balıklıgöl
  3. Rizvaniye Camisi
  4. Şanlıurfa Arkeoloji ve Mozaik Müzesi
  5. Şanlıurfa Kalesi
  6. Tarihi Şanlıurfa Çarşıları
  7. Mevlid-i Halil Külliyesi ve Hz. İbrahim’in Doğduğu Mağara
  8. Haleplibahçe Mozaik Müzesi
  9. Eyyüp Peygamber Makamı ve Camisi

Göbeklitepe

Şanlıurfa gezi rehberi içerisinde bana göre ilk sırada bahsedilecek yer elbette ki Göbeklitepe. Malum buradaki kazıları sadece bizler konuşmuyoruz son yıllarda, nerdeyse tüm dünya Göbeklitepe’ye odaklanmış durumda. Hâl böyle olunca da en çok bu kazı alanını görebilmek için düştük yollara. Burada yapılan kazılar neticesinde Neolitik Dönemin Anadolu’da başlayıp, buralardan yayıldığını da biliyoruz. Bu bölge gün yüzüne çıkmaya başlamadan önce bizler Neolitik Dönemin İncil anlatılarına uyumlu bölgelerde doğduğunu ve Anadolu’ya çok sonralarda yayıldığını düşünüyorduk.

sanliurfada-gezilecek-yerler-gobeklitepe

Ancak Göbeklitepe bu düşüncelerin hepsini yıkıp bambaşka bir noktaya getirdi bizleri. Kazı alanının henüz belirli kısmı gün yüzüne çıkarılmış ancak taş sütunlar üzerine yontulmuş kabartma figürler bundan 12bin yıl öncesi yapıldığı düşünüldüğünde insanı hayrete düşürüyor. Kazı alanındaki T biçimli sütunlar bir insan formunda yapılmış. Bazı dikilitaşlarda ön tarafta birleştirilmiş eller yer alıyor. Bu figürlerin insanı mı yoksa insanüstü bir varlığı mı simgelediği hâlâ merak konusu.

Aynı zamanda T biçimli sütunların dizilimine bakıldığında burasının sıradan bir yerleşim yeri olamayacağı fikri de doğuyor. Belki de dini ritüellerin gerçekleştirildiği bir tapınak olabileceği fikri de yaygın.  Elbette ki net bir bilgiye erişebilmek için bölgenin tamamının kazılması gerekli. Bölgeye ulaşım gayet kolay. Bilet gişelerinin olduğu konuma kadar aracınızla gidebiliyorsunuz. Sonrasında yaklaşık 2 dakikalık bir uzaklık var Göbeklitepe kazı alanına ulaşabilmeniz için. Bu mesafeyi de bölgede çalışan servisler aracılığıyla yapabiliyorsunuz. Biz önceden hazırladığımız Urfa gezi rehberi yürüyüp o bölgenin havasını solumak, büyüsünü yaşamak istedik.

sanliurfa-gezi-rehberi-gobeklitepe

Yürüme mesafesi ile de ulaşım kolay. Elbette ki sıcak yaz aylarında yürümek pek mümkün olmayabilir. Ancak biz bahar aynı tercih ettiğimiz için çok da sorun olmadı. Yanınızda su bulundurursanız elbette ki güzel olur. Yokuş bir yolu olduğu için biraz yorucu olabiliyor. Aynı zamanda kazı alanındaki rehberlerden kazı alanındaki bulgularla ilgili bilgi alabiliyorsunuz. Urfa’da gezilecek yerler listenize Göbeklitepe’yi mutlaka eklemeyi unutmayın. Biz kazı alanı biraz daha genişlediğinde tekrar gelmek için karar alıp bölgeden ayrıldık.

Göbeklitepe’ye Giriş Ücreti 2022

2022’nin Göbeklitepe giriş ücretleri belli oldu. Sizler için güncel fiyatları aşağıda listeledik. Bu bilgiler ışığında planlamanızı yapabilirsiniz.

  • Göbeklitepe her gün açık. Giriş için Müze kart geçerli.
  • Göbeklitepe 2022 Giriş Ücreti: Tam Bilet 70 TL
  • Öğrenci ve öğretmenlere ise giriş ücreti alınmıyor.

Balıklıgöl

Şehir merkezinde yer alan Balıklıgöl Şanlıurfa’nın simgesi haline gelmiş. Konum olarak şehrin içinde yer aldığı için ulaşım çok kolay. İslam âleminin kutsal saydığı bu gölün bir de hikayesi var. Birçoğumuzun aşina olduğu bu hikâyeyi burada herkesten de dinlemeniz mümkün. Kısaca hikâyesinden bahsetmek gerekir ise; Dönemin hükümdarı Nemrut, tek tanrı inancını yaymaya çalışan İbrahim peygamberi bugünkü Urfa Kalesi’nin olduğu tepeden ateşe atar. Hikâye bu ya, Allah bu duruma sessiz kalamaz ve ateşe, “Ey ateş, İbrahim’e karşı serin ve selamet ol” emrini verir. Bu emir sonrasında da ateş su olur, odunlar ise balık.

urfa-gezi-rehberi-balikligol

İbrahim’in düştüğü yer bugünkü ismi ile Halil-ür Rahman Gölü’dür. Tabii ki bu hikâyenin dayandırıldığı net bir kaynak yoktur. İslam âlemi bu şekilde inanmıştır. Ancak bilimsel verilere göre araştırıldığında Balıklıgöl havuzlarının tanrıça Atargatis için yapılmış pagan tapınakları olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Aynı zamanda göldeki balıkların da kutsal kabul edildiği ve avlanmadığı da bir gerçek.

Bu hikâyeler Yahudi ve Hristiyan mitolojisinde de farklı farklıdır. Hikâyeler bir yana Şanlıurfa’da gezilecek yerler arasında popüler yerlerden birisidir. Göl denilmesine rağmen yapay bir havuz görünümündeki Balıklıgöl doğal atmosferi ile sizi etkilemeyi başarıyor. Etrafında yer alan tarihi yapılar ile de ilgi çekici. Urfa’ya geldiğinizde gezmeden dönülmeyecek yerler listenizde mutlaka yer almalı.

Bu arada Balıklıgöl’e giriş ücreti alınmıyor. Gölün bulunduğu alandaki yeşil alanda dinlemek için muhteşem. Burada bir kahve molası ile gezinize kısa bir ara verebilirsiniz.

Rizvaniye Cami

Balıklıgöl’e girdiğinizde avlusunda bu cami karşılıyor sizi. Rizvaniye camisi Balıklıgöl ile özdeşleşmiş adeta. Balıklıgöl’ün kuzey ucunda bulunan tek minareli bu cami 1736 yılında Rakka Valisi Rıdvan Paşa tarafında inşa edilmiş. Yapı günümüze kadar gelmiş etkileyici mimarisi ile de göz dolduruyor. Bizans Dönemi’nde ise caminin yerinde bir kilise olduğu biliniyor.

Balıklıgöl’e sıfır konumu ile karşıdan bakıldığında Osmanlı mimarisi olduğunu anlamamak imkânsız. Etrafı çepeçevre yeşil alan içerisinde yer alan bu yapı Urfa’da gezilecek yerler arasında popüler.

Şanlıurfa Arkeoloji ve Mozaik Müzesi

Şanlıurfa gezi rehberi içerisinde mutlaka yer alması gereken yerlerden birisi de Şanlıurfa Arkeoloji ve Mozaik Müzesi. Bölgeden bulunan eserlerin sergilendiği müze modern yapısı ile de sizleri etkiliyor. Çok büyük bir alana inşa edilmiş yapı kapısından girer girmez sizi etkilemeyi başarıyor. Şanlıurfa’nın binlerce yıllık tarihi göz önünde bulundurulduğunda bölgede böyle büyük bir müzeye ihtiyaç duyulması da kaçınılmaz.

sanliurfa-gezilecek-yerler-urfa-adami

Müze ilk olarak 1969 yılında ziyarete açılmış. Ancak bölge tarihi eser bakımından oldukça zengin olunca yeterli gelmemeye başlamış. O nedenle 2015 yılında yenilenmiş. Müzenin içerisinde Göbeklitepe’nin de modellenmiş maketi bulunuyor. Aslına uygun yapılmış yüksek sütunlar arasında yürümek büyüleyici. İçerisinde sergi salonlarının ve canlandırma alanlarının olduğu yerler dikkat çekici.

urfada-gezilecek-yerler-arkeoloji-muzesi

Müze içerisinde dönemler sırasıyla hazırlanmış. Bilinçli olarak gezdiğinizde dönemlere ve bölgeye dair güzel bilgiler edinebiliyorsunuz. Dünyanın bilinen en eski heykeli olan Urfa Heykeli de bu müzede sergileniyor. Bu ve bunun gibi birçok önemli esere Şanlıurfa Arkeoloji Müzesinde ulaşmanız mümkün.

2022’nin Şanlıurfa Arkeoloji ve Mozaik Müzesi giriş ücreti:

  • Müze her gün ziyarete açık
  • Giriş ücreti: 40TL
  • Sesli rehberlik hizmeti bulunuyor
  • Müze kart geçerli

urfa-gezi-rehberi-arkeoloji-muzesi

Şanlıurfa Kalesi

Şanlıurfa Kalesi, şehir merkezini tamamen görecek bir konumda yer alıyor. Antik dönemde inşa edilmiş olan kale bir açık hava müzesi. Urfa gezi rehberi oluşturacaklar mutlaka bir yeri listesine eklemeli. Kalenin yaklaşık olarak MÖ. 2000 yıllarında yapıldığı düşünülüyor. Dambak tepesinde yer alan kale Haçlı seferleri zamanında da önemli bir yere sahiptir.

Kale üzerinde bulunan iki taş sütun yer alıyor bu sütunların İbrahim peygamberin ateşe atılmasında mancınık olarak kullanıldığı rivayet ediliyor. Kalenin aynı zamanda dört giriş kapısı bulunuyor.

2022’nin Şanlıurfa Kalesi giriş ücretleri:

  • Kale pazartesi günleri kapalı, diğer günler hizmet veriyor.
  • Giriş ücreti: 15TL

Tarihi Şanlıurfa Çarşıları

Şanlıurfa, buram buram tarih kokan bir şehir. Birçok medeniyete ev sahipliği yapması, tarihi eserleri, peygamberler şehri olarak adından sıkça bahsettirmesinin yanında tarihi çarşıları ile de dikkat çekiyor.  Her yıl binlerce turistin akınına uğraması da tesadüf değil. Tarihi Kapalı Çarşı’nın içerisinde Gümrük Hanı, Bakırcılar Çarşısı, Eskici Pazarı Şanlıurfa’da gezilecek yerler arasında başı çekiyor.

El sanatlarının en güzellerinden birisi olan bakırcılık bölge halkının geçim kaynaklarından birisi. Yıllar geçmesine rağmen önemini hiç yitirmemiş. Bakır çaydanlık, semaver, tabak, tepsi, kahve takımlarının üzerindeki işlemeler göz dolduruyor. Bakır da demlenmiş bir çayın lezzeti bambaşka elbette. Buradaki el sanatlarına hayran olmamak imkânsız. Bakırcılar çarşısı içerisine girdiğinizde bakırların ışıltısına kapılıp gidiyorsunuz.

Biraz ilerlediğinizde ise burnunuza mis gibi baharat kokuları geliyor. Çuvalların içerisine doldurulmuş isotların, pul biberlerin her tonunu bulmak mümkün. Acısından tatlısına birçok çeşidi bulunuyor. Bu toprakların havasından mıdır, suyundan mıdır bilinmez ama yemeklerde bambaşka bir lezzet bırakıyor. Sadece pul biberle sınırlı değil baharat çeşitliliği burada envaiçeşit baharat bulabilirisiniz. Renk renk mis gibi baharatlar. Buradan ayrılmadan mutlaka baharatlardan birkaç poşet bavulunuza atın. Biz öyle yaptık.

Çarşı içerisinde doğal yollar ile kurutulan baharatları ve el işçiliğinin öne çıktığı bakırları tercih edebilirsiniz.

Bir diğer eşsiz lezzeti ise Menengiç kahvesi. Çitlembik ağacının meyvesinden üretilen Menengiç kahvesi farklı bir tat. Gümrük Hanı’na uğradığınızda burada bir mola verip, sütlü Menengiç kahvesinin tadına bakabilirisiniz. Aynı zamanda Urfa akıtması diye bilinen el işçiliği takıları da meşhur. Çarşının biraz daha dışına doğru çıktığınızda bölgenin üzümlerinden elde edilen pekmezlerden üretilen cevizli sucuklar enfes. Buradaki cevizli sucuk ve lokumlardan hediyelik olarak alabilirisiniz.

urfa-gezi-rehberi-sanliurfa-carsisi

Son olarak gezilen her şehirden bir hatıra olarak saklanan magnetler olmazsa olmaz. Çeşit çeşit buzdolabı magnetlerini de her köşe başında bulmak mümkün. Göbeklitepe figürlerinden Balıklıgöl resimlerine kadar birçok alternatif bulmak mümkün. Urfa’da gezilecek yerler arasında ziyaret edilip alışveriş yapmadan dönemeyeceğiniz eşsiz bir çarşı Tarihi Şanlıurfa çarşısı.

Mevlid-i Halil Külliyesi ve Hz. İbrahim’in Doğduğu Mağara

Balıklıgöl yakınlarında yer alan bu cami, Hz. İbrahim’in hemen yanındaki mağarada doğduğuna inanıldığı için bu ismi almış. Mağara cami içerisinde yer alıyor. Hikâyeye göre; Nemrut bir rüya görür ve gördüğü rüyadan çok etkilenir. Rüya yorumcularına, danıştığında doğacak bir çocuğun onun hükümdarlığını bitireceğini öğrenir. O nedenle o yıl doğan bütün erkek çocuklarının öldürülmesi emrini verir.

Ancak Hz. İbrahim’in annesi İbrahim’i mağarada gizlice dünyaya getirir. Yedi yaşına gelene kadar da bu mağarada saklar. O sebeple üç din için de bu mağara kutsal kabul edilmiş. Şanlıurfa gezi rehberi düzenlerken burayı da ekleyebilirisiniz.

Haleplibahçe Mozaik Müzesi

Şanlıurfa Müzesinin hemen yanında bulunan Haleplibahçe Mozaik Müzesi alt yapı çalışmaları yapılırken bulunmuş ve gün yüzüne çıkarılmış. Müze de sizi büyüleyecek mozaikler var. Savaşçı kadın Amazonların tasviri olan tek mozaik de bu müze içerisinde yer alıyor. Burada Amazon kadınlarının av sahnelerinden, hayvan ve kişi figürlerine kadar birçok mozaik var.

Dünya üzerindeki Savaşçı Amazon Kraliçelerin tasvir edildiği ilk örnek de bu mozaikler. Haleplibahçe oldukça geniş bir alana inşa edilmiş. Müze 6000m2’lik bir genişliğe sahip. Her bir mozaiğe figürlere bakılarak bir isim verilmiş. Bu mozaikler arasında; Amazonlar Villası, Orpfeus Mozaiği, Ktisis Mozaiği ve Akilleus’un Hayatı Mozaiği yer alıyor.

Mozaiklerin çoğu bozulmadan korunmuş. Geniş bir alan içerisinde sergilenmesi de rahatlıkla görebilmenize imkân tanıyor. Buraya kadar geldiyseniz Şanlıurfa gezi rehberi içerisinde mutlaka burası da yer almalı.

2022’nin Haleplibahçe Mozaik Müzesi giriş ücreti:

  • Şanlıurfa Müzesine giriş ücreti ödediyseniz buraya ayrıca giriş ücreti ödemiyorsunuz.
  • Sadece burayı ziyaret edecekseniz Giriş Ücreti: 40TL
  • Müze haftanın her günü açık

Eyyüp Peygamber Makamı ve Camisi

Şanlıurfa bilindiği üzere peygamberler şehri olarak tanınıyor. Urfa’da gezilecek yerler listesi hazırlarken bu bilgiyi göz önünde bulundurmanızı öneriyoruz. Hâl böyle olunca da birçok peygamber adına cami inşa edilmiş. Burası Şanlıurfa’nın Eyyübiye ilçesinde yer alıyor ve her yıl ziyaretçi akınına uğruyor. Nedeni ise; Eyyüp peygamberin hastalanıp çile çektiği mağaranın burada yer alıyor olması. Çaresi olmayan bir hastalığa yakalanan Eyyüp peygamber iyileşene kadar burada kalmış.

Aynı zamanda burada, Eyyüp peygamberi iyileştirdiğine inanılan bir su kuyusu ve sırtını yasladığı bir de sabır taşı bulunuyor. Buraya gelen ziyaretçiler suyun şifalı olduğuna inandıkları için bu sudan içip, dua ediyorlar. Şanlıurfa inanç turizmi bakımından oldukça popüler bir şehir. O nedenle de şifa bulmak isteyenlerinde uğrak yeri.

Urfa Gezi Rehberi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Urfa’ya gelmeden önce neredeyse bir hafta detaylı bir araştırma yaptık. Daha önceden gelme fırsatı bulamadığımız bir şehirdi ve önemli noktaları kaçırmak istemedik. Bunun için mutlaka görmemiz gereken yerleri listeledik, gideceğimiz yerlerin videolarını izledik. Ve daha gitmeden Şanlıurfa’nın büyüsüne kapıldık. Sizlerin de buraya gelmeden önce bilmeniz gereken birçok detay olduğunu bildiğimiz için de deneyimlerimizi sizlerle paylaşmak istedik.

Buraya hangi mevsimlerde gelmek daha uygun olur? Araba kiralamak gerekir mi? Uygun fiyatlı konaklayabileceğiniz yerler nereler? Urfa’ya geldiğinizde tadına bakmadan dönmemeniz gereken yemekler neler? Soruları gibi birçok sorunun cevabını sizler için derledik. Gelin bu sorulara kısa ve yararlı cevaplarla yanıt bulalım.

Urfa’da Mutlaka Yenmesi Gereken Yemek Nedir?

Urfa mutfağı çok zengin bir mutfak. Buraya geldiğinizde ne yiyeceğinizi şaşırıyorsunuz. Ama özellikle kebapları çok meşhur. Etleri ayrı bir lezzet. Ciğer sevmeyen birisi olarak önce tadına bakmakta tereddüt ettim ancak yedikten sonra lezzetine hayran kaldım. Hem öyle aşina olduğunuz gibi masalarda yemiyorsunuz. Küçük küçük taburelerde oturup alçak masalarda tattığınız bu lezzet için ciğerinizin soğanları sepet içerisinde geliyor ve soğanlarınızı siz keserek hazırlıyorsunuz. Soğanların isotla buluşmasıyla soğan bile bir ayrı lezzetli geliyor size. Ciğer kebabı mutlaka tadılması gereken lezzetler arasında bizim için ilk sırada.

Urfa’ya gelip de ciğer kebabı yemeden sakın dönmeyin.

Diğer bir lezzet ise, Urfa Kebap. Her şehirde tadına bakabileceğiniz Urfa Kebabı bir de burada yemelisiniz. Çünkü burada yiyeceğiniz Urfa Kebaplar diğer yediklerinizden daha farklı ve leziz. Zırh ile hazırlanan etlerin lezzeti enfes. Yanında közlenmiş biber ve domatesle servis edilen kebaplar Urfa’dan yemeden ayrılmamanız gereken yemeklerden.

Tatlı olarak da Şıllık Tatlısının adını çok duymuştuk. Elbette ki şerbetli tatlıları da çok meşhur. Biz farklı bir lezzet denemek istedik. Krep hamuru ile hazırlanan bu tatlı neden Urfa’nın meşhur tatlısı olduğunun cevabını yediğinizde size veriyor. Antep fıstığı ile servis edilen Şıllık Tatlısı mutlaka denenmeli.

urfada-mutlaka-yenmesi-gerekenler-ciger-kebabi

Urfa Gezisinde Araç Kiralanmalı mı?

Şanlıurfa Havaalanı şehir merkezine çok yakın bir mesafede değil. Sizin de bizim gibi vaktiniz kısıtlı ise mutlaka araç kiralamayı tercih edin. Şehir merkezinde gezilip görülecek çok fazla yer var ve araları birbirine mesafeli yerler. O nedenle de araç olmadığında vakit kaybı olabiliyor ve gezmek istediğiniz her yeri gezemeyebiliyorsunuz.

Biz Urfa’ya seyahat etmeden önce aracımızı kiralamıştık. Havaalanından aracınızı kolayca teslim alabiliyorsunuz. Böylece gitmek istediğiniz her yere kolay ulaşım sağlamış oluyorsunuz. Ekonomik sınıf birçok araç bulabilirsiniz, fiyatları da gayet uygun.

Şanlıurfa’ya Gitmek İçin En Güzel Mevsim Hangisi?

Şanlıurfa, yaz aylarında oldukça sıcak ve kuru bir iklime sahip. Yaz aylarında gezmeye pek uygun değil. Yaz aylarında gidecekseniz çantanızda mutlaka bolca su bulundurun ve şapkanız yanınızda olsun. Kış ayları da soğuk bir iklime sahip olduğu için aslında ziyaret etmek için en uygun dönemler bahar ayları.

Biz mart başında seyahat ettik ve hava şartları oldukça müsaitti. Soğuk olmasından endişe ettiğimiz için biz yine de hazırlıklı geldik. Sizler de bahar ayalarının başında gidecekseniz bavulunuzda mutlaka kalın kıyafet bulundurun. Geceleri oldukça serin olabiliyor.

Urfa Gezisinde Nerede Kalınır?

Şanlıurfa’da birçok otel mevcut. Ancak aynı konforu bulabileceğiniz ve fiyat olarak oldukça ekonomik bir konaklama tavsiyesinde bulunmak istiyorum. Biz Şanlıurfa Polis Evi’nde konaklamayı tercih ettik. Memur olarak gittiğinizde çok düşük fiyatlara konaklayabiliyorsunuz. Ancak bizler gibi memur olmasanız bile çok uygun fiyatlı konaklama imkânı sağlıyorlar.

Otel fiyatlarının yarısından bile ucuza burada kalabiliyorsunuz. Odaları geniş ve hijyenik. Kahvaltı da fiyata dâhil. Açık büfe olan kahvaltısında kahvaltılık olarak tercih edeceğiniz her şey var. Gitmeden önce mutlaka arayarak yer ayırtmanızı tavsiye ederim. Ekonomik olduğu için son dakika yer bulmak kolay olmayabiliyor.

Şanlıurfa Gezisi İçin Kaç TL Gerekli?

Günümüz ekonomik koşulları düşünüldüğünde seyahat etmek artık malum çok kolay değil. Çantamızı sırtımıza atıp yola çıkmak için plan program yapar olduk. O nedenle gezmeye başlamadan önce birçok yere giriş için ayrı ayrı ücretler ödemek yerine mutlaka Müze Kart edinin. Zaten Urfa gezi rehberi listesindeki tüm turlarınızda bu karta ihtiyaç duyacaksınız. Enerjinizi burada gezmeye harcamak adına Uçak ile seyahat etmeyi tercih edin. Araç kiralamayı da unutmayın.

İki kişilik bir Şanlıurfa gezisi için de ayırmanız gereken bütçe 7000 ila 10.000 TL aralığında olmalı. Bir yıl öncesine kadar yarı yarıya olan fiyatlar ne yazık ki iki katını buldu. Ekonomik koşullarınız da hazır ise bavulunuza gerekli eşyaları yerleştirin ve Şanlıurfa gezisinin tadını çıkarın. Çünkü buraya geldiğinizde geri dönmek istemeyecek, kültüründen, yemeklerinden, tarihsel dokusundan etkileneceksiniz. Bu arada seyahat anında okumak için çantanıza bir kitap seçip atmayı unutmayın.

 

Hazırlayan: Nihal İlhan

İlginizi Çekebilir: Karşıyaka Sahafları

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu