Aktif YaşamYemek Tarifi

Pratik Yaprak Sarması Tarifi | İnce Sarmanın 5 Püf Noktası | 2024

Türk mutfağının benzersiz lezzetlerinden birisi de pratik yaprak sarması yemeğidir. Geçmişine bakıldığında Osmanlı Devleti Dönemine kadar dayandığı görülmektedir. Saray mutfağının da vazgeçilmezleri arasında yer alan yaprak sarmasının lezzeti tüm dünya ülkelerinde evrenselleşmiş eşsiz bir lezzettir. Etli ve zeytinyağlı çeşitleri bulunur. Yapımı zahmetli ve emek isteyen bir lezzet olmasına rağmen Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetleri arasında yerini alır.

Türk mutfağının benzersiz lezzetlerinden birisi de pratik yaprak sarması yemeğidir. Geçmişine bakıldığında Osmanlı Devleti Dönemine kadar dayandığı görülmektedir. Saray mutfağının da vazgeçilmezleri arasında yer alan yaprak sarmasının lezzeti tüm dünya ülkelerinde evrenselleşmiş eşsiz bir lezzettir. Etli ve zeytinyağlı çeşitleri bulunur. Yapımı zahmetli ve emek isteyen bir lezzet olmasına rağmen Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetleri arasında yerini alır.

Lezzetli yaprak sarması için sadece iç harcının güzel hazırlanması yetmez.
Aynı zamanda ince ve dağılmayacak yapıda olması gerekir.

Günümüzde de popülerliğini yitirmemiş, pratik yaprak sarması iç malzemeleri yörelere göre değişiklik gösterir. Genellikle pirinç kullanılarak sarılan sarmalar bazı yörelerde bulgur ile de sarılmaktadır. Gelin şimdi pratik yaprak sarması nasıl yapılır? İç harcında neler olmazsa olmazıdır? Pratik yaprak sarmasının püf noktaları nelerdir birlikte göz atalım.

Pratik Yaprak Sarması Tarifi

En lezzetli yaprak sarmaları nasıl yapılır ve pratik yaprak sarması için hangi malzemeler gereklidir diye merak edenler için özel bir tarif hazırladım. Eşsiz lezzeti ile damaklarda enfes bir tat bırakan yaprak sarmasının tarifini sizler için düzenledim. İç harcı için hazırladığım tam ölçü tarif ile bugüne kadar sunduğum herkesi mutlu eden pratik yaprak sarması tarifimi sizler de seversiniz. Tarifimi deneyecek olan herkese şimdiden afiyet olsun.

Pratik yaprak sarması tarifi için gerekli olan malzemeler:

Tarif için öncelikle yarım kilo asma yaprağına ihtiyacınız var. Dilerseniz siz malzemeleri iki katına çıkararak daha fazla da sarabilirsiniz. Biz 4 kişilik bir aileyiz ve yarım kg asma yaprağı yeterli geliyor.

İç harcına neler koydum?

  • Yarım çay bardağından biraz fazla zeytinyağı
  • 2 adet orta boy kuru soğan
  • 2 buçuk su bardağı pirinç
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı nane
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı yenibahar
  • 1 tatlı kaşığı sumak
  • 1 tutam maydanoz
  • Tuz
  • 1 su bardağı su

Üzeri için ihtiyaç olan malzemeler:

  • 5-6 dilim limon
  • Zeytinyağı
  • Sarmaların üzerine kapattığınız tabağın üzerini geçen su

Pratik Yaprak Sarmasının Yapılışı

Öncelikle yapraklarınız taze ise kaynar suda yumuşayana kadar haşlayın. Her dönem taze yaprak bulmak mümkün olmadığı için basım yaprak kullanacaksanız mutlaka yapraklarınızın tuzunun çıkması için bir gece önceden ılık suda bekletin. 1-2 saat yeterli olmaz mı diye soranlar olacaktır. Ne yazık ki yeterli olmuyor. Sarmalarınız piştiğinde oldukça tuzlu olabiliyor. Haşladığımız yaprakları bir kâseye alalım.

pratik-yaprak-sarmasi-3
Pratik Yaprak Sarması Tarifi

İç harcı için; ince ince doğradığımız soğanı zeytinyağında soğanlar pembeleşene kadar kavuruyoruz. Soğanların rengi değiştikten sonra domates ve biber salçamızı ilave edip salçanın kavrulmasını bekliyoruz. Sonrasında yıkadığımız pirinçlerimizi ilave edip, baharatlarımızı da bu aşamada ekliyoruz. 1-2 dk baharatlarla pirinç karışması için karıştırıyoruz. Sıcak suyumuzu da ekleyip, pirinçlerin bir miktar pişmesini sağlıyoruz. Ocağı kapattıktan sonra ince ince kıydığımız maydanozu ve sumağı ekleyip soğumaya bırakıyoruz.

Ben pirinçlerin kabarması ve daha kolay pişmesi için bir süre bekletiyorum. Sonrasında haşlayıp hazırladığımız yapraklara az miktarda iç harç ekleyip sarıyoruz. Boşluk bırakmadan tencereye sıralayıp, iç harç bitene kadar sarmaya devam ediyoruz. Pratik yaprak sarması tarifinin bir diğer püf noktası ise, tencereye yerleştirdiğimiz sarmaların üzerine 5-6 limon dilimi yerleştirip, sarmaların kararmaması için üzerine zeytinyağı ilave edilmesidir. Son olarak, sarmaların üzerini yaprak ile kaplayıp, sarmalar açılmaması için bir yemek tabağı kapatın. Suyunu ekleyip, sarmanızı ocağa salabilirsiniz.

Ocağa aldığımız sarmaları suyu kaynayana kadar yüksek ateşte, kaynadıktan sonra orta ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Altını kapattığımız sarmalarımızı kapağını açmadan bir süre dinlendirelim. Demlenmiş sarmalarımızı üzerindeki yaprakları aldıktan sonra servis yapabilirsiniz. Pratik yaprak sarması tarifimiz işte bu kadar basit. Yapanlara şimdiden afiyet olsun.

Pratik Yaprak Sarması Nasıl Sarılır?

Pratik yaprak sarması tarifimiz gibi aslında sarma sarmanın da püf noktaları var. Öncelikle yeni yaprak sarması yapmaya başladıysanız, tavsiyem sarmayı bir kesme tahtası üzerinde sarmanız. El ile sarılmaya çalışıldığında genellikle dağılabiliyor. Tahtanın üzerine aldığınız yaprakların ilk aşama da sapları var ise onları dip kısmından sap kalmayacak şekilde koparalım. Tahta üzerine serdiğimiz yaprağa yarım tatlı kaşığını geçmeyecek kadar iç harç koyalım.

pratik-yaprak-sarmasi-1

İç harcını fazla koyarsanız pirinçler piştiğinde şişip kabaracağı için sarmalarınız dağılacak ve tombul olacaktır. İnce bir sarma elde etmek istiyorsanız mutlaka iç harcını kararında ilave edin. Sonrasında önce sağ ve sol kanatları kapatıp, sonrasında yaprağın üst kısmını iç harcın üzerine kapatıp çok sıkmadan saralım. Çok sıkı sararsak içi pişmeyebilir ve pirinçler sert kalabilir. Bu da lezzetsiz bir sarma olmasına neden olur. Her yaprakta aynı aşamaları tekrarlayıp tencereye sıralı bir şekilde dizelim. İşte pratik yaprak sarması yapmak bu kadar kolay.

Yaprak Sarması El ile Sarılır mı?

Yaprak sarmasını en güzel şekilde yapabilmek maharet isteyen bir konudur. Yeni sarma yapmaya başladıysanız düz bir zemin üzerinde sarmak daha kolay olacaktır. Ama elbette ki pratik yaprak sarması el ile de sarılabilir. El ile sarmak düz bir zeminde sarmaya göre daha zordur. El de sarmanın iç harcı dağılabilir. Genellikle uzun yıllar sarma saranlar el ile sarma sarmaya daha yatkındır. Çünkü el ile sarmak sarma yağlı bir yemek olduğu için daha zor olabilir.

pratik-yaprak-sarmasi-2

Yaprak Sarma Makinesi İşe Yarar mı?

Yaprak sarma makineleri görünüşte çok pratik gibi görünebilir. Ancak durum pek de göründüğü gibi değildir. El gücü ile kullanabileceğiniz yaprak sarma makineleri ne yazık ki yaprağın sıkışması gibi sorunlar yaratabilmektedir. Dar bir alanı olup, yaprağı nizami bir şekilde yerleştirmek gerekir. Düzgün ayarlayamadığınızda beklenen sonucu elde edebilmeniz biraz güçtür.

Yaprak Sarmasının Tarihçesi

Yaprak sarması, Orta Doğu, Akdeniz ve Balkanlar gibi birçok bölgede yaygın olan geleneksel bir yemektir ve tarih boyunca farklı kültürlerde çeşitli varyasyonlarda yapılmıştır. Yaprak sarmasının kökenleri, Antik çağlara dayanmaktadır. Antik Yunan ve Roma dönemlerinde, üzüm yaprakları sarılarak iç malzemesiyle doldurulmuş ve bu yemek zenginlik ve lezzet sembolü olarak kabul edilmiştir. Daha sonraki dönemlerde, Osmanlı İmparatorluğu’nun etkisiyle bu gelenek pek çok coğrafyaya yayılmıştır. Osmanlı Mutfağı’nda önemli bir yere sahip olan yaprak sarması, zamanla çeşitli yerel lezzetlerle zenginleşmiş ve farklı versiyonları ortaya çıkmıştır. Günümüzde yaprak sarması, birçok ülkede geleneksel bir yemek olarak kabul edilmekte olup, yaprak türü ve iç malzemesi ülkeye ve bölgeye göre değişiklik gösterebilmektedir.

Hazırlayan: Nihal İlhan

İlginizi çekebilir: Kedi Boku Kahvesi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu